новини

Б. Захариев: Lafka отваря врати в Бургас през януари

Burgas news

„Табак маркет” ще изгради национална верига, като амбицията е обектите Lafka не само да придадат съвременен вид на населените места, но и да променят културата на купуването на такъв вид стоки.

Стремежът на “Табак маркет” е да не продава само цигарите на един производител или само ограничен кръг от вестници и списания. В обектите ще се продават на практика тютюневи изделия на всички производители и вносители. От пресата ще се предлагат всички основни български всекидневници, седмичници, списания и много детски книжки. Голям е асортиментът и на пакетираните храни и напитки, като съвсем скоро в обектите с марка Lafka ще има храни, които не се срещат никъде другаде, съобщи изпълнителният директор на “Табак маркет” Борис Захариев.

Обектите с името Lafka ще бъдат няколко вида: улични киоски и няколко размера магазини, разположени в сгради или в пешеходни подлези, в метрото, на гари, летища и т.н. Служителите им ще имат еднакви униформи, а работното време на обектите ще е от 6 ч сутринта до 22 ч вечерта. Там, където се налага, ще има и денонощно работещи “лафки”.

Интервю с БОРИС ЗАХАРИЕВ, изпълнителен директор на “Табак маркет”

Господин Захариев, как ви хрумна името Lafka за веригата търговски обекти на “Табак маркет”?

- Поканихме 8 агенции, за които смятаме, че са с добри копирайтъри, и те ни предложиха общо 86 имена. Колкото до избора, направихме тест сред нашите служители на предложенията. Думата “лавка” се хареса най-много, първо, защото е позната. Едни си я спомнят от училищните години, а други - от казармата.

Думата е леко архаична, но пък ние можем да я възродим със съвременен изглед. Всъщност това не е българска дума, но все пак е пребивавала дълго в българския език. Ако отворите “Немили-недраги” на Иван Вазов, ще я срещнете още на първата страница. Там авторът обяснява, че най-добри били лавките на тютюнджиите българи.

Колко обекта възнамерявате да откриете?

- Ние постоянно тестваме потенциала на пазара, а и гледаме внимателно конкурентите ни тук и в други държави. В Сърбия например най-известната такава верига има 1300 обекта, в Хърватия са 1400. С всеки нов обект ще преценяваме колко точно трябва да бъде общият им брой.

А в Бургас? Колко ще бъдат обектите и кога ще бъдат открити?

- В Бургас към момента имаме договорка за 15 обекта, които ще отворят под формата на франчайз. Павилионите Lafka ще отворят врати в Бургас през януари 2014г.

Възнамерявате ли да откривате ваши търговски обекти например в молове или на летища и гари?

- Ще разполагаме нашите търговски обекти навсякъде, където има трафик от хора, включително в молове и по гари, автогари и летища. В крайна сметка това са места, в които се продават стоки, които могат по всяко време да ти потрябват. Неслучайно нашият слоган е: “Навсякъде, когато ти потрябва.” Обектът тип “киоск” ще бъде 90% от всичките ни търговски обекти. Но имаме и такива, разположени в сгради.

Какви са основните стоки, на които залагате?

- Ние сме уникални с това, че продаваме на практика около 90% от всички марки цигари, които се произвеждат или внасят в България. Малко са търговците като нас, които могат да си позволяват такова разнообразие от тютюневи изделия.

LafkaВторият ни основен асортимент са печатните издания. Тук също се стремим да поддържаме целия асортимент особено от български всекидневници, седмичници, списания, детски книжки. Останалите са т.нар. импулсни стоки за всекидневни нужди, т.е. онова, което хората решават в момента да си купят. Това са пакетирани храни, шоколади, сокове, води, напитки и кафе.

По света този тип търговски обекти са и допълнителен канал за реклама. Мислили ли сте да се възползвате от това?

- Всеки от нашите доставчици може да се възползва от търговските ни обекти и много от тях вече го правят. Провеждат рекламни кампании чрез нас. Нямаме ограничения и ако утре дойде при нас производител или търговец, чиито продукти не продаваме, можем да си позволим да ги рекламираме. Стига, разбира се, рекламата да е в рамките на добрия тон и да не уронва престижа на Lafka.

От колко време съществува фирмата и колко са обектите ?

- Самата фирма съществува от 2007 г., но претърпя бурно развитие едва през тази година, тъй като през 2012 г. се промениха плановете за развитие. Доста време отделихме за архитектурата и дизайна на павилионите, проучвахме дълго локациите, на които е разумно да ги разположим. Доста време отделихме и за преговори с общини и подписване на договори.

Как избирате местата?

- В повечето случаи общините определят местата, тъй като те най-добре знаят къде е най-големият трафик. Обичайно се обявяват търгове, на които се явяваме наравно с останалите участници. В доста случаи освен заплащането на наемна цена общините поставят допълнителни условия, свързани с някаква инвестиция. Например в Горна Оряховица съвсем скоро довършихме една детска площадка. В Стара Загора и Пловдив общините поискаха да се сменят автобусни спирки, така че изградихме съвсем нови стоянки, които са със съвременен облик. Заради тези инвестиции, които не са малки, обаче ние държим договорите да са дългосрочни, например 10-годишни.

Има ли неща от чуждия опит в тази търговия, които не стават за България?

- Не мисля, че има такова нещо. Има, разбира се, навици на населението. Например италианците са много ориентирани към различни дейности на улицата. Там пиенето на кафе, пазаруването и много други дейности са изнесени на улицата. Затова има например фреш киоски, в които се продават само фрешове, в други - само сладолед, трети - примерно само печени кестени. В Германия има киоски, но повечето подобни обекти са разположени в сградите, а не самостоятелно на улицата. Французите пък имат 150-годишни киоски, чийто външен вид съвсем малко се е променил за това време. В тях също се продават преса, цигари, храни и напитки.

Какво е работното време на вашите обекти и всички продавачи ли са ваши служители?

- Не всички продавачи са наши служители. В момента развиваме и франчайз концепция, като целта ни е да си партнираме с местни търговци и предприемачи, които имат опит в търговията. Ние им предоставяме съоръжението и стоката, а те наемат персонал и оперират обекта. Това е социално приемливо и икономически изгодно и за двете страни. Един търговец на място по-добре управлява обекта, когато е негова собственост, а не е само служител. По този начин подпомагаме и местния бизнес, който най-добре познава навиците на клиентите си.

Вече имаме такива обекти в София и Пловдив. Местният търговец получава процент от всяка продажба, който е различен за всяка стокова група, тъй като надценките са различни. Те нямат никаква първоначална инвестиция. Такъв е и случаят в Бургас.

Работното време е различно и зависи от конкретния обект и населеното място. Почти навсякъде е от 6 ч до 22 ч, разбира се, където има нужда - са денонощни. На всеки такъв обект работят най-малко трима продавачи.

http://www.burgasnews.com/novini-burgas/66878-b-zahariev-lafka-otvarya-vrati-v-burgas-prez-yanuari

Ще удвоим обектите си през следващата година

Progressive

За кратко време новите оранжеви обекти с марка Lafka се появиха на множество централни места в по-големите градове на България. Всяка сряда, собственикът на търговския бранд – „Табак Маркет” открива нови обекти в някой български град. Концепцията на новия тип киоски е ясна – предлагат се тютюневи изделия, вестници, захарни изделия. Колко още търговски обекта ще се появят, какви други продукти ще се предлагат в тях и как компанията урежда взаимоотношенията си с доставчиците – за всичко това сп. PROGRESSIVE разговаря с оперативния директор на компанията Цветан Нейчев.

Г-н Нейчев, колко обекта с марката Lafka има открити към момента на територията на цялата страна?

Към началото на декември 2013 г. под марка Lafka работят 421 търговски обекта, като по-голяма част от тях са тип кьошк.

Какви места предимно избирате за разположението на вашите търговски обекти?

Стремим се локациите да са с голям поток от хора, като задължително преди това проучваме потенциала на населеното място и навиците на клиентите.

Колко обекта сте планирали да бъдат открити до края на следващата година?

Планът ни за следващата година е да удвоим броя на обектите.

Пазарът е силно конкурентен предвид малките магазинчета и киоските, как смятате да завземете и запазите стабилен пазарен дял, на какви конкурентни предимства ще разчитате?

Спецификата на киосковия бизнес определя и липсата на сериозен интерес от страна на силните международни ритейлъри. От друга страна се изправяме срещу малки, предимно местни играчи, които от години са на пазара и познават в детайли съответния район. Това, към което ние се стремим, е да станем предпочитаното място за ежедневно пазаруване в квартала на път за и от работа, да предлагаме добри и качествени продукти на конкурентна цена, непрекъснато да имаме интересни предложения и нови артикули, да поздравяваме клиентите си по име и като цяло обслужването да надхвърля очакванията на нашите клиенти.

Каква е стратегията за развитие на веригата, която „Табак Маркет” ще следва през следващите години? През следващите години ще продължим развитието си в няколко посоки – увеличаване на броя обекти, подобряване на асортимента и качеството на обслужване. Всичко това ще ни помогне да се развием и утвърдим като успешен бранд на българския ритейл пазар. В момента например разработваме проект за изграждане на академия „Табак Маркет”. Целта е всички наши служители да получават необходимото специализирано обучение, за да можем да отговорим на нарастващите очаквания на нашите клиенти.

Според вас как се приемат подобен род обекти от потребителите?

Киоските като канал за продажба се развиват успешно повече от 150 години в Европа. В България този тип обекти също са с традиции, но до момента съществуват неорганизирано. Ние реално сме първата компания в страната, която се осмелява да се заеме с подобен амбициозен проект. Колкото до самите потребители, те са изключително позитивно настроени към нашите обекти, оценяват модерната визия, бързината на обслужване и разнообразието на продуктите. Показателно за това е, че повече от 80 000 клиента ежедневно се възползват от предлаганите от нас услуги, като броят им расте непрекъснато.

Какви продукти точно се продават във вашите обекти?

Особеностите на обектите и локациите определят и предлаганото портфолио да е изцяло насочено към задоволяване на ежедневните нужди. Имаме сериозна дълбочина в основните си категории – тютюневи изделия, печатни издания и услуги. Непрекъснато развиваме и подобряваме асортимента в останалите категории – храни, напитки, подаръци, сезонни стоки и др. През следващата година стартираме собствен внос на уникални продукти, както и стоки под наш собствен лейбъл.

Как уреждате отношенията си с останалите производители на цигари и тютюневи изделия?

Въпреки че сме част от структурата на „Булгартабак холдинг”, ние се развиваме като независим ритейлър и сме в отлични търговски взаимоотношения с всички тютюневи компании. Първоначалната несигурност в нашите партньори отмина и смело мога да кажа, че ни възприемат като стабилен и дългосрочен партньор.

На какви критерии трябва да отговарят вашите доставчици, за да бъдат ваши партньори в дългосрочен план?

В момента работим с повече от 100 различни доставчици. За тяхно улеснение през последните месеци инвестирахме много средства в изграждането на собствена логистична платформа и в момента нашите партньори са изключително облагодетелствани, защото карат стоката в нашия централен склад в София, откъдето по нашите ежедневни маршрути тя стига до обектите в цялата страна. В същото време ние сме изцяло отворени за нови предложения за съвместно партньорство, стига да са в синхрон и да допълват нашата концепция.

На кой поверявате мърчандайзинга във вашите обекти?

Имаме специализиран отдел, който изработва и актуализира план-програмите по всички наши обекти. Това са хора със сериозен опит, придобит в някои от големите международни търговски компании в страната. Контролът за изпълнението е в ръцете на сериозен екип от регионални мениджъри, които на ежедневна база проверяват нивото на обектите. Стараем се да бъдем в крак с последните технологични тенденции и съвсем скоро ни предстои внедряването на мобилни таблети със специализиран софтуер, който трябва да ни помогне в нелеката задача да управляваме успешно повече от 1500 обекта на територията на страната.

http://progressive.bg

Lafka – новият стандарт за бързи покупки, идва в Бургас

Gramofona

15 търговски обекта от веригата Lafka ще отворят врати в Бургас преди Никулден. Така ще бъдат създадени 50 нови работни места. Всеки служител на компанията е с твърдо трудово възнаграждение, трудов договор, осигуровки според Кодекса на труда. Има въведена и бонус система. Табак Маркет навлезе на пазара с новата масова марка – Lafka. Това е първата национална марка верига търговски обекти за импулсивни покупки. Това е нов бранд и нов стандарт за бързи покупки.

Lafka е модерна и иновативна верига от търговски обекти (киоски и магазини), която винаги е наблизо и пести време. Предлага голямо разнообразие от стоки за ежедневието. Удобството на локациите и бързината на обслужването са две от основните ползи за клиентите. Често решението за покупка от Lafka се взима импулсивно, но поради удобството на локациите клиентите стават лоялни и превръщат пазаруването от търговските обекти в ежедневие.

В момента в страната има многобройни обекти (киоски, клек шопове, павильони, малки магазини), които предлагат бързооборотни стоки за клиенти, които избягват супермаркети и бакалии и търсят бързина на обслужване. Липсва обаче национален бранд, който да поддържа винаги качествени стоки, бранд лидери и добри цени, да е винаги на удобно място (спирки, кръстовища др.) и близък до темперамента на хората.

В Lafka ще се продава:

Преса – вестници, списания, книги.

Тютюневи изделия – цигари, пурети, висококачествени пури, тютюн, електронни цигари, аксесоари.

Напитки – топли (готови за консумация), алкохол (бира, вино, високоалкохолни), безалкохолни, енергийни, разтворими.

Хранителни – сладки, гризини, ядки, дъвки.

Нехранителни – предплатени услуги, ваучери, билети, козметика (мокри кърпички, презервативи, др.), батерии, сувенири, играчки, други.

Сезонни – сладолед, др.

Хазарт - Национална лотария, други.

Предимства:

Над 90% от предлагания в България асортимент цигари на всички производители (български и световни).

Разпространение на цялата българска преса.

Разнообразни промоции в различни категории продукти.

Активни продажби с подаръци.

Възможности за реклама.

Национална верига за бързооборотни стоки.

Национална дистрибуция на предлаганите продукти.

Достъпни локации с голям човекопоток.за

Павилионите Lafka в Бургас, Враца или Пловдив ще изглеждат по един и същ начин. Самите лафки заемат площ от 4 квадрата, изградени са от модерни материали, климатизирани са и предоставят добри условия за работа. В момента във вестникарските обекти работят хора, които през зимата мръзнат при -10 градуса, а лятото работят при адска горещина. Това са предимно възрастни хора, работещи в неприемливи условия, които с Lafka се променят коренно. Защитени са със СОТ, вътре има паник бутон, за да са спокойни служителите, особено в късното работно време през зимата, когато се стъмва рано.

ПО СВЕТА

Подобен начин на продажба на печатни издания, тютюневи изделия, пакетирани храни, безалкохолни напитки и други стоки, за които сте забравили в супермаркета или магазин не ви е на път, отдавна се практикува в много други държави.

Lagardere е френската компания. TISAK е най-голямата верига в Хърватия. Обектите работят денонощно през цялата година. Stampa Sistem се обедини със сръбската верига Futura Plus и създадоха най-голямата местна верига от киоски Moj Kiosk. След сливането веригата придобива 1 355 киоска и 44 магазина в цяла Сърбия. Това е най-голямата сръбска верига, която е и добър рекламен канал, поради разнообразието на локации, винаги разположени на места с по-голям от средния човекопоток. Такива павилиони има още в Англия, Финландия, Гърция. Клиентите им търсят търговски обекти, в които могат да бъдат обслужени за по-малко от минута и удобство на локацията.

„Избрахме името, което най-точно отговаря на концепцията и стратегията ни – Lafka. Лесно се чете и запомня и би могло да се превърне в нарицателно за място за срещи в градската среда. Но всъщност Вазов я използва коректно в “Немили недраги”, още на първа страница - "Но най-любопитни бяха лавките на тютюнджиите българи.". Това коментират от Табак Маркет.

Те са категорични, че откриването на новата верига в Бургас няма да застраши бизнеса на останалите магазини. Всички марки цигари, които и в момента са на пазара, ще продължат да се продават както до сега в търговските обекти. Идеята на Lafka е винаги да е наблизо и да пести време.

http://www.gramofona.com/burgas-obshtestvo/lafka-noviyat-standart-za-barzi-pokupki-idva-v-burgas

На лафче покрай павилиони "Lafka" през студените зимни дни

Gabrovo dnes

В началото на декември 20 нови кокетни павилиона на вестници, цигари, пакетирани храни с интригуващото название "Lafka" ще отворят кепенци на определени спирки от градския транспорт. Повечето от тях вече са монтирани и предизвикват интереса на минувачите, свикнали с неугледните и поочукани сергии за вестници. Не само павилионите, а и спирките ще изглеждат по нов оригинален начин.

От Общината уточняват, че собственик на павилионите е фирма БУЛГАРТАБАК-ТРЕЙДИНГ”АД, която е спечелила обявения и одобрен от Общински съвет конкурс за отдаване на места за разполагане на преместваеми съоръжения /павилиони/ в зоната на спирките от градския транспорт, с обща площ 117 кв.м

Според подписаният договор, срокът за отдаване под наем е 10 години, като наемателят се задължава да постави или подмени 25 броя спиркозаслони, на местата с предвидени за поставяне павилиони, и още 10 - на места, където не са предвидени павилиони.

За всеки един от спиркозаслоните се предвиждат съоръжение за чакащи пътници с места за сядане; указателна табела за разписание; съд за смет; място за инвалидна количка.

В шестмесечен срок от подписване на договора, наемателят се задължава да разкрие 30 работни места в Габрово, които да запази минимум 3 години.

Според фирмата – наемател, производственият процес по изработка на съоръженията е приключил и в момента те се поставят в максимално кратки срокове. Технологичното време за демонтаж на старата спирка и монтаж на новата отнема няколко дни.

Използват се последните хубави дни за окончателно завършване на обектите, където докато чакат на сухо градския транспорт габровци ще могат да си купят местна и национална преса, списания, нещо за хапване, цигари, дори кафе и чай.

А защо не и да поговорят, да обсъдят политиката и спорта, местните клюки. Точно такава е и идеята на марката "Lafka", наименованието идва от лафче, раздумка. Не че създателите й не знаят, че лавка се пише с "в", а не с "ф". обясняват. от "Табак маркет”, фирмата, ангажирана с проекта

"Нарочната правописна грешка в думата “лавка” – синоним на павилион/ киоск, води до симпатична заигравка, че това е място, откъдето могат да се купят вафла, вестник, цигари, друго, но е и място, където продавачите имат приятелско отношение и могат да “полафят” с клиентите. Лесно се чете и запомня и би могло да се превърне в нарицателно за място за срещи в градската среда", обясняват. от "Табак маркет”, фирмата, ангажирана с проекта.

Фирмата се е ангажирала с поставянето на 1600 павилиона " в цялата страна. „Преса - ежедневници, седмичници, местни издания, списания, специализирани издания и книги. Тютюневи изделия - за любители и познавачи - цигари, пури, пурети, тютюни за свиване на цигари и тютюни за лула. Напитки - предлагат се както топли, така и студени. В студените месеци могат да се намерят дори и разтворими супи. Храни - може да се купят сладки и солени. Има голямо разнообразие от бисквити, шоколади, сухари, крекери и много други. Нехранителни стоки - аксесоари за тютюневи изделия, сухи и мокри кърпички, презервативи, та дори и детски играчки. А също така билети за Националната лотария със Захари Бахаров, държавна лотария, игри на късмета.Сезонни стоки - през лятото се предлага сладолед, а за зимата обещаваме изненади”, допълват от компанията.

http://www.gabrovodnes.info/bodies/index.php?article-id=399

Революция на павилионите ще има и в Бургас

Factor-bs

Чрез франчайз защитаваме малките търговци от правилата на големите доставчици

Борис Захариев в ръководител на „Табак Маркет” АД , дружеството е известно с развитието и налагането на веригата „Лафка” в цялата страна. В момента навсякъде има много обекти от рода на киоски, клекшопове и павилиони, които предлагат бързооборотни стоки за клиенти, търсещи бързо обслужване. Идеята на този проект е старите и неприлежни павилиони, най-вече около автобусните спирки и площадите, да се подменят с нови, по-модерни и уютни, които да придадат европейски вид на бранша и да предложат по-добри условия както на клиентите, така и на търговците. Захариев работи в компанията от 5 години, като обстойно е проучил как е развит този вид бизнес в страните от Източна и Западна Европа.

- Г-н Захариев, разкажете повече за проекта „Лафка”, който тепърва ще развивате и в Бургас?

- Този проект съществува вече в над 18 града в цялата страна и разполага с над 400 обекта. Идеята включва подмяна на градската визия като променим добре познатите павилиони за вестници и цигари. По-скоро това е нова търговска верига, която развива бранда „Лафка” чрез преместваеми обекти. В тях ще се продават основно тютюневи изделия и печатни издания, импулсни стоки и билети за градския транспорт.

- Как се роди тази идея да придадете европейски вид на този вид търговия?

- В даден момент видяхме такава ниша и възможност, тъй като това се случва и с останалите канали. Както знаете, едно време имаше множество малки квартални гаражи, превърнати в супермаркетчета, а сега вече властват големите вериги като „Билла”, Кауфланд” и т.н. От компанията решихме, че в създалата се ниша е време да влезе една сериозна компания, която да развие този вид бизнес по друг начин. От една страна смятаме, че е полезно за градската среда, защото сами по себе си, павилионите изглеждат модерни и модифицирани, климатизирани и т.н.

- Какво точно представляват новите лафки, има ли изисквания, към които се придържате?

- За да създадем конкретна концепция за тях, заложихме повече от година време, в което работихме върху самия проект на павилиона. Държахме той да е максимално устойчив във времето, да е красив и да се вписва в градската среда. И създаденият модел вече се опитваме да го налагаме навсякъде. Говоря за нашите обекти, за да може клиентите да са сигурни и да знаят, че пазарувайки от „Лафка” в Бургас, Враца или Пловдив, павилионите ще изглеждат по един и същи начин.

Самите лафки заемат площ от 4 квадрата, изградени са от модерни материали, климатизирани са и предоставят добри условия за работа. Това е най-важното, знаете че в момента във вестникарските обекти работят хора, които през зимата мръзнат при -10 градуса, а пък лятото работят при адска горещина. Това са предимно възрастни хора, работещи в неприемливи условия, които ние променихме. Защитени са със СОТ, вътре има паник бутон, за да са спокойни служителите, особено в късното работно време през зимата, когато се стъмва рано. Можем да кажем, че бележим абсолютна революция в лафките.

- Каква сума инвестирате в един павилион?

- Около 20 000 лв. В тях освен изграждането е включено и оборудването. Пак ще кажа, че преди всичко сме помислили да е уютно на служителите ни. Държа да кажа още, че инициативата си е изцяло българска, от българска компания с български служители.

- Къде имате отворени павилиони в страната, които вече са наложени?

- До момента имаме 400 отворени обекта в над 18 града. В големите градове като София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе, Шумен, Пазарджик лафките вече работят. В Бургас също предстои да отворим такива. Отново ще подчертая, че това е нещо добро и за града като цяло, и за служителите в тези обекти. Във всеки един павилион работят трима души. Това е важно да се каже, защото сега в един вестникарски павилион, заради условията на труд, човекът работи до към обяд и след това приключва. При нас първо се работи на смени, което изисква повече хора и в тази връзка спазваме трудовото законодателство и наложения от закона режим на работа и от друга страна това дава възможност на всеки един гражданин да си закупи вестник вечерта, без да се налага да го търси само по бензиностанциите.

- А какво е работното им време?

- Обикновено започват от 6:00 сутринта и затварят към 22:00 часа. Гражданите имат възможност да пазаруват цял ден и седем дни в седмицата. Работата на смени позволява именно такъв режим , който е най-удачен за всички страни.

- На какъв етап е вече работата ви в Бургас?

- Всичко тепърва предстои. В момента се договаряме за локации с местните търговци. Смятаме, че съвсем скоро обектът „Лафка” ще бъде факт и при вас.

- Как се приема всичко това от хората в различните градове?

- От гражданите и клиентите ни се приема добре. Все пак вестниците и тютюневите изделия са на една и съща фиксирана цена навсякъде, но тук човек си ги купува от място с приведен европейски вид, а служителят, който е с униформа, работи при комфортни условия и е винаги усмихнат. Освен това, както вече казах, всички стоки клиентът може да ги намери по всяко време на деня. Тези неща няма как да не се приемат добре и от гражданите. Същото се отнася и за служителите. Ако досега са работили в по-лоши условия на труд и са били осигурени на половин работен ден, при нас това не се случва, т.е. за всичко сме помислили.

- А как се приемат новите павилиони от общините?

- Специално за община Бургас смея да твърдя, че тя е една от общините в България, която е много отворена към нови и модерни проекти, отворена е към всякакви иновации. Веднага давам пример за проекта за публичен градски транспорт - виждате, че това е една страхотна нова визия. Община Бургас е отворена към инициативи, свързани с подмяна на градската среда. С тези красиви и унифицирани обекти, мисля че и ние отлично се вписваме в този аспект.

- Какви изисквания имате към кадрите, които назначавате да работят в лафките?

- Кадрите задължително трябва да са местни хора. Няма кой знае какви други изисквания, достатъчно е да са трудолюбиви и да не се притесняват от работа с баркод четец, тъй като всичко преминава през касов апарат. Обикновено служителите ни в тези обекти са по-скоро жени на възраст между 40 и 65 години. Работата на смени ги устройва най-много, тъй като им остава време за семейството.

- Споменахте, че достатъчно време сте изграждали концепцията на павилионите, какви са те в другите държави?

- Когато работехме по този проект, ние сме обиколили всички страни в Европа, а и ако искаме да изградим някакъв стереотип, трябва да сме наясно с тенденцията навсякъде. Франция и Италия например, имат много дълбоки корени в киоск търговията. В Париж има над 300 павилиона за вестници, които са неизменен символ на града, дори там си имат конфедерация на ползвателите на преместваемите обекти.

Обиколихме и балканските държави. Искахме да добием максимална представа за ситуацията и в Хърватия, Сърбия, Гърция и това какво е останало във времето, тъй като проектът ни е дългосрочен. Целта е крайният резултат да се приема от хората и да остане във времето.

Честно казано във всички посетени страни, забелязахме такива добри примери. Всеки, който е ходил в Гърция, е виждал техните киоски, които са над 18 000. Те са се превърнали в част от местната култура и са наложено удобство в постоянното търсене на ежедневни и необходими стоки като цигари, вестници - на такива локации, че да може човек бързо да си купи каквото търси, без да се реди на опашки.

- А България успешно ли се врежда между тези страни или все още изоставаме?

- Преди да започнем да налагаме модерните лафки със сигурност можем да кажем, че работата тук беше занемарена. Дори Хърватия, която е много по-малка държава, ни превъзхожда в това отношение. Павилионите им са с много добра визия. Те спокойно се вписват в европейските проекти за нова градска среда, докато при нас няма наложени стандарти за визия. Това, според мен, много пречи на градовете, защото всеки търговец, ако няма правила достига крайни нива на импровизация. Виждал съм много занемарени павилиони, самоделни комини и т.н. Трябва да има някакви правила, наложени стандарти, които да можем спокойно да кажем, че те са част от градската среда и са в синхрон с нея. Разбира се, няма табу, това е бизнес, който всеки може да развива, но това, което съм забелязал в градовете е, че действително няма наложена рамка и визия, към която всички да се придържат. Това пречи, защото киоските не са част от сградите, те обикновено са съградени върху тротоари, спирки, площади. Един вид те са като спирките на градския транспорт – някъде са стари и ръждясали, а в Бургас са красиви, модерни и осветени.

- Инициативата среща ли противници, защото всичко, което говорите звучи много добре?

- Срещаме, това е нормално и очаквано. Най-вече от местни търговци, които все още не осъзнават проекта. В тази връзка искам да кажа, че ние им даваме възможност да се включат в проекта под формата на франчайз, т.е. ако един търговец има желание да развива определена локация, може да сключи договор с нас, ние да му осигурим обект и стока и оттам нататък неговата задача е да наеме персонал и да управлява обекта като получава процент от приходите в своята локация. Това е много разпространена практика в България – и бензиностанции, и магазини на мобилни оператори работят под формата на франчайз. По този начин клиентите се възползват от силната страна на двете страни – местният търговец познава мястото, персонала и клиентите си най-добре и може да ги контролира, докато ние осигуряваме инвестицията. Но постепенно налагаме този модел и мога да кажа, че проблемът в това отношение започва да се топи, защото и търговците виждат успешната формула в него. Първоначално са стъписани, но после осъзнават, че имат възможност да осъществяват търговия на по-добро ниво. Ние също имаме не по-малък интерес да работим с тях, защото те познават най-добре локацията си.

Другото предимство на франчайз формата, е че чрез нея защитаваме местните търговци от доставчиците, т.е. те са малк преди един гигант като Филип Морис, например, който продава марки като „Марлборо” и диктува условията. Докато ние вече с по-голяма покупателна способност можем да лишим малките търговци от контакта им с този вид доставчици.

- Кога да очакваме първият павилион на „Лафка” в Бургас?

- Най-вероятно още януари месец следващата година. След това се надявам да развием подобаващо партньорство с местни търговци и да изградим още по-голяма мрежа в тази насока.

Автор: Людмил Иванов

http://www.factor-bs.com/news-27497.html

Монтажът на новите спирки започва в понеделник

Gabrovo news

От понеделник, 18 ноември, започва поетапно подменяне на 35 броя спирки от градския транспорт в Габрово, информираха от местната общинска администрация. В момента на някои места в града старите спиркозаслони, както и табелите с разписанието вече са премахнати.

Излети са фундаменти, за които ще бъдат захванати новите конструкции. От 18 ноември започва монтирането на новите спирки, които разполагат с места за сядане, указателна табела за разписание, съд за смет и място за инвалидна количка. В зависимост от натовареността и обслужването на пътникопотока, на някои места в града съоръженията ще бъдат сдвоени.

Поставените към момента павилиони с надпис „Lafka“, в непосредставена близост до съществуващите спирки, не са предназначени да изпълняват такива функции, уточняват от Община Габрово.

http://www.gabrovonews.bg/news/61616/

35 нови спирки по маршрутите на Общински пътнически транспорт

Dnevnik news

35 нови спирки ще има в Габрово. 25 от тях ще бъдат с павилиони, а останалите 10 само със заслон. "Булгартабак-Трейдинг" АД ще експлоатира обектите като наемател в продължение на 10 години, съгласно договор с Община Габрово.

Местният парламент взе решение, на 20 декември миналата година, за откриване на процедура за отдаване на места за разполагане на преместваеми съоръжения (павилиони) в зоната на спирките от градския транспорт.

Конкурсът е проведен на 14 март тази година и със заповед № 410/18.03.2013г. за наемател е определен "Булгартабак-Трейдинг" АД.

Договорът е за отдаване под наем на 25 броя места с обща площ 117.00 кв.м. за поставяне на преместваеми съоръжения, всяко с площ до 6.00 кв.м. Ще бъдат поставени и 10 спиркозаслони, на места без предвидени за поставяне павилиони, съгласно одобрена схема за разполагане.

"За всеки един от спиркозаслоните се предвиждат следните елементи - съоръжение за чакащи пътници (спиркозаслон) с места за сядане, указателна табела за разписание, съд за смет, място за инвалидна количка. В шестмесечен срок от подписване на договора, Наемателят се задължава да разкрие 30 работни места в Габрово, които да запази минимум 3 години", съобщават от Община Габрово.

На 28 октомври са издадени разрешения за поставяне на 18 павилиона, а за останалите 7 документите са в процес на издаване. По данни от фирмата – наемател производственият процес по изработка на съоръженията е приключил и в момента се пристъпва към поставянето им в максимално кратки срокове. Технологичното време за демонтаж на старата спирка и монтаж на новата отнема няколко дни.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1174236

LAFKA - малкото магазинче на пътя

Spisanie Manager

Господин Захариев, каква е инвестицията във веригата Lafka?

- Инвестицията е доста сериозна, тъй като се стремим да изградим модерно изглеждащи съоръжения от висококачествени материали, които да издържат във времето. За нас е важно да осигурим не само добра визия за клиентите си, но и комфортно работно място за служителите си, различно от условията в подобни обекти в страната. Всеки един павилион е климатизиран, оборудван с ПОС терминал и СОТ, което го прави модерен търговски обект за бързооборотни стоки и това се оценява от клиентите ни.

- Кой измисли името Lafka?

- Проведохме конкурс за име на новата верига през март. Поканихме осем от най-добрите рекламни агенции. За всички брифът беше един и получихме 86 предложения за имена. Разнообразието от насоки беше голямо - от имена със силно италианско звучене до такива с много конкретна насоченост за локация. Спряхме се на Lafka, защото най-добре обрисува концепцията и стратегията ни. Лесно се запомня, асоциира се с позабравена и леко архаична дума, но решихме да є придадем съвременен облик и да я впишем в ежедневието на градската среда.

Автор: Светлана Тодорова

http://spisanie.manager.bg/broi-181/ikonomika/lafka-malkoto-magazinche-na-patya