новини

Lafka е вече и в Плевен!

Търговската верига откри своите първи обекти в града. За Коледните празници, гражданите на Плевен получиха като подарък възможността и удобството да пазаруват в Lafka.

Плевенчани очакваха нетърпеливо отварянето на първите два обекта в техния град. С голям интерес беше посрешнат кьоска на ул. „Иван Миндиликов“ №8. От ранни зори клиентите на Lafka се трупаха на опашка, за да си вземат сутрешния вестник с чаша ароматно кафе или за да опитат късмета си в една от игрите на Спорт тото и Национална лотария.

Посетителите на МОЛ Плевен Център (пл.“Свобода", №25), също бяха приятно изненадани от новооткрития магазин Lafka.

Lafka със 700 обекта в страната

Най-интензивно развиващата се търговска верига в България откри наскоро 700-ния си обект. Клиентите на Lafka в цялата страна се възползват от широката гама стоки и услуги, които предлага марката.

Първата национална верига за търговия с импулсни стоки Lafka отчита интензивно развитие през последните две години и само преди дни откри 700-тния си обект. Нито една търговска верига в България, а и много малко в света могат да се похвалят с подобно покритие.

Lafka е модерна верига , която вече привлича над 150 хил. клиента всеки ден. Удобството на локациите и бързината на обслужването са две от основните ползи за клиентите. Често решението за покупка от Lafka се взима импулсивно, но заради доброто обслужване и добре подбраната гама продукти и услуги, клиентите стават лоялни и превръщат пазаруването от търговските обекти в ежедневие. Освен сутрешния вестник и ароматно кафе, в LAFKA вече може да платите сметките към някои мобилни оператори, да опитате късмета си в многобройните лото и тото игри или просто да подсладите деня си с шоколад.

От началото на 2014 година компанията стартира атрактивна програма за франчайз партньорство, при което инвестициите идват от Lafka, а условията с доставчиците се договарят от „Табак Маркет“. Франчайзингът е предпочитан модел за започване на бизнес със значително по-малко капитал, отколкото в класическия случай на самостоятелно предприемачество. Франчайзинг-партньорите на веригата получават пълна подкрепа от опитния екип на Lafka, управляват своите обекти Lafka, спазвайки високите стандарти за качество и обслужване, установени вв веригата. Моделът е икономически изгоден и за двете страни - един търговец управлява по-добре обекта, когато той е негова собственост.

„Табак Маркет“ установи един успешен бизнес модел и ще продължи да инвестира в популярността на марката LAFKA.

„Табак Маркет“ освежи парка на І АГ Болница „Св. София“

Компанията, собственик на Lafka, непрекъснато инвестира средства за различни социални проекти в много български градове.

Фирмата инвестира близо 8000 лв. за обновяване на парка на Първа АГ болница „Света София“ (бившата "Тина Киркова"). С парите са ремонтирани електрическата инсталацията, която не е работила от 15 години. Извършено е пребоядисване и подмяна на всички осветителни тела, ремонтирани са и пейките, но най-големият дар е нова чешма в центъра на парка. Вече всички пациентки на болницата могат да се разхождат във ведра и свежа среда.

"Табак маркет" АД изгражда спортни и детски площадки в няколко града

blitz.bg

Компанията инвестира над 320 хил. лв. за изграждането на съвременни детски площадки. Фирма „Табак маркет“ АД, която развива у нас първата по рода си, модерна и иновативна национална верига „Лафка“, планира да пренесе "свежия" си облик в места за детски и спортни забавления.

През м. септември в гр. Раковски служебният заместник-министър на младежта и спорта Йордан Йовчев лично откри спортната площадка в полза на всички, които обичат да спортуват. Проектът е на стойност 20 000 лв., изграден със съдействието на фирма „Табак маркет“, която развива у нас първата по рода си, модерна и иновативна национална верига „Лафка“.

„Чудесно е, когато виждаме реализиран подобен проект, чрез който местната власт, бизнесът и спортните хора от вашия град се обединиха в името на децата и техния пълноценен начин на живот. Удоволствие е да бъда сред вас. Надявам се, че тази площадка ще послужи като стимул за младите хора да поддържат съвсем безплатно своето тяло и физическа форма”, каза големият наш гимнастик, преди да покаже предназначението на уредите.

На публично-частното партньорство разчита и община Самоков, където се строи площадка със средства, осигурени от Табак маркет АД - собственика на търговски обекти Lafka. Веригата стъпи там в началото на годината и самоковчани също могат да се възползват от удобните локации и широката гама продукти и услуги, предлагана от Lafka.

До края на месеца с помоща на „Табак Маркет“ предстои завършване на уникална детска площадка с площ 350 кв.м в квартал „Славейков“, Бургас. Игрови модули и образователни съоръжения са изработени от материали, които са съобразени с последните световни и европейски изисквания. Настилката на площадката е от специални материали, произведени специално за целта в Германия. Пружинните клатушки са на цена 5000 лв., люлка тип птиче гнездо струва 8000 лв., а въртележката е 9500 лв. Площадката ще разполага с голямо комбинирано съоръжение с уникален дизайн – кораб, който предлага много занимания с разделение за различните възрастови групи. Проекта е мащабен и на стойност 150 хил. лв.

В Карлово фирмата ще изгради четири площадки за близо 100 хил. лв., като ще извърши всички строителни работи, ще достави и монтира съоръженията.

До края на годината на дарение от „Табак маркет“ ще се радва и община Димитровград. Проекта е за 50 хил. лв. със зони за игра на деца от 0 до 12 години.

Изграждането на всички детски площадки и детски съоръжения със съдействието на фирма „Табак Маркет“, съответства на нормативните изисквания: „Наредба 1 от 12.01.2009г. за условията и реда за устройство и безопасност на площадките за игра”, „БДС EN 1176:2008- съоръжения и настилки за площадки за игра”, „БДС EN 1177:2008 – ударопоглъщащи настилки за площадките за игра-методи за изпитване”.

„Табак маркет“ дари дограма на детска градина в Добрич

"Табак маркет" чрез веригата за бързооборотни стоки Lafka е най-големият дарител на една от най-тежко пострадалите детски градини в Добрич от потопа през юни.

"Табак маркет" чрез веригата за бързооборотни стоки Lafka е най-големият дарител на една от най-тежко пострадалите детски градини в Добрич от потопа през юни. Това съобщи директорът на ЦДГ №23 Дора Дончева. Детската градина бе изцяло залята от придошлите води, а след оттичането им в помещенията останаха тонове кал и тиня. С помощта на „Табак маркет“ бе подменена дограмата на детското заведение, като в проекта са инвестирани 18 хил. лв.

Дарение за 6000 лв. получи Горна Оряховица

Blitz

Средствата за са облагородяване на градския парк

След като миналата година „Табак маркет“ изгради детска площадка в полза на Община Горна Оряховица на стойност 25 хиляди лева, сега дарява 1 маса за игра на тенис и 2 пикник маси с полета за игра на шах и табла. Масите са предназначени за поставяне на открито, изработени са от шлайфана мозайка и са на стойност близо 6000 лв. Тази за тенис вече е монтирана в парка на кв. „Пролет“, а другите две ще бъдат поставени до края на седмицата в същия парк.

В проекта активно се включва и Община Горна Оряховица, като е закупила още маси, които ще бъдат монтирани на различни места в града.

С този жест „Табак маркет“ дава своя принос за облагородяването на парка. Фирмата развива у нас първата модерна и иновативна национална верига от търговски обекти за търговия с импулсивни стоки „ Lafka“.

http://www.blitz.bg/news/article/261964

8 павилиона на Lafka и в Самоков

Rila tv

Lafka поиска да разположи павилиони в Самоков, общинските съветници гласуваха "за" и павилионите вече са факт в града. Къде тихо и мирно, къде със скандали и протести от местни търговци, павилионите Lafka постепенно се разполагат в много градове в страната. В Самоков присъствието на Lafka не предизвика остри реакции. На заседанието на общински съвет -Самоков, когато местните парламентаристи гласуваха това предложение, в залата не присъстваха собственици на подобни търговски обекти, вероятно защото не са усетили заплаха за бизнеса си. Основният довод за разполагането на новите павилиони е, че голяма част от сега съществуващите в града, са над 30 годишни - голяма част от тях амортизирани, в неугледен вид и загрозяват градската среда. Съгласно приетото инвестиционно предложение, в града вече са монтирани 7 от общо 8 павилиона. Според решението на общинарите договорът с фирмата е за десет години. В обектите ще се продават тютюневи изделия на всички производители и вносители. Ще се продават всички основни български всекидневници, седмичници, списания и детски книжки.

http://www.rila.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=2872:novini&catid=1:latest-news&Itemid=165

Над 19 000 лева спечели клиент на Lafka от Tото 2

Standart news

Късметлия от Шумен е новият печеливш в игра на тотализатора ни. Щастливецът броил за талона едва 2,90 лв. и спечелва сумата 19 368,20 лева. С фиша, закупен и попълнен в Lafka, той е познал комбинацията от 5 числа в първо теглене на играта "Тото 2 - 6/49" при джакпот 78 949,30олв.

От октомври 2013 година търговска верига Lafka разшири портфолиото си от игри на късмета. Вече в обектите клиентите могат да пробват късмета си с трите най-популярни игри "Тото 2 - 6/49", "Тото 2 - 6/42", "Тото 2 - 5/35". С новата услуга клиентите ще могат бързо, лесно и винаги наблизо да си купят всичко от първа необходимост, но ще могат да попълват и късметлийските си числа.

За да могат клиентите да бъдат обслужвани максимално бързо и удобно, фишовете се обработват с помощта на терминали, инсталирани на гишетата на търговските обекти Lafka. В обектите не само се приемат талоните, но и се изплащат печалби до 200 лева.

http://www.standartnews.com/biznes-kompanii/nad_19_000_leva_specheli_klient_na_lafka_ot_toto_2-233387.html

Чудесна новина! Любими,но забравени стоки от детството ни се завръщат на пазара!

Infromiran 365

Кой не тъжи за детството? Кой не си спомня калейдоскопите ,които бяха изключително интересни за всички деца, или пък бонбоните „Карамел Му”,а също така и странните „Снежинки” с интересна форма и фъстъче вътре? Ако и Вас Ви подгони носталгията по тези дребни нещица от детството, родният пазар е на път да ни изненада приятно.

Наскоро стана ясно,че на пазара у нас отново ще се завърнат любимите на всички деца бонбони „Виолетки” и още куп вкусотии от миналото ни. На този етап само дъвките „Идеал” се предлагат по магазините у нас,и то не навсякъде, но се очаква в най-скоро време да се завърнат и останалите мили спомени от детските години. Идеята е да се възобнови качеството на продуктите ,които се произвеждаха през 80-те и 90-те години на миналия век , без ГМО,оцветители и прочие.

Факт е ,че и в момента по магазините има от тези „остарели” стоки ,но не навсякъде те отговарят на стандарта ,който се спазва от „онези години”- да са изключително чисти и без всякакви оцветители в тях. Причината да се завърнат тези мили стоки от детските ни години е ,че все повече и повече потребители са отправяли запитвания, дали се продават някъде и до ден днешен. И в край на сметка производителите са стигнали до извода ,че търсенето определя предлагането и е крайно време да зарадват потребителите с тези стоки, които им напомнят за безгрижните години. Трябва ,обаче, да бъдем внимателни ,защото веригите чуждестранни хипермаркети у нас и до днес си продават обичаните „Виолетки” и „Малинки” ,но със завишено съдържание на Е-та и какви ли не консерванти в тях.

За сега изцяло чистите продукти ще се предлагат само в Пеевските „Лафка”,но се очаква в най-скоро време да навлязат и в останалите изцяло български магазинчета. Всеизвестен факт е ,че доста хора отказват да пазаруват от „Лафка” именно,защото не искат да пълнят гушата на депутата. И с право! Потребителите с нетърпение ,обаче, разкриват ,че ако тези любими стоки се продават и по другите магазини биха си ги купували редовно.

http://informiran365.net/informiran365/chudesna-novina-lyubimi-no-zabraveni-stoki-ot-detstvoto-ni-se-zavryshhat-na-pazara/

Каузата "Вярвам в теб!" получи дарение от 20 000 лeвa

Blitz

Каузата „Вярвам в теб!“ и изграждането на адаптирана детска площадка, подходяща и за деца с увреждания в гр. Велико Търново беше подкрепена с 20 000 лв. от веригата павилиони за вестници и цигари Lafka, съобщиха от пресцентъра на сдружение „Азбукари”.Екипът на Lafka и Меджик ТВ помогнаха за организирането на благотворителния концерт „Вярвам в теб!“ , който се състоя в зала 1 на Националния дворец на културата.

Според Азбукарите, всички деца имат право да бъдат щастливи, независимо от политическите пристрастия на хората.

Благотворителният концерт е една от най-големите инициатива на „Сдружение Азбукари“ за социална интеграция. Целта е заедно да дарим любов и внимание на хлапетата в нужда, като изградим втората детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца с проблеми в развитието. Тя ще се намира в град Велико Търново и ще е по-голяма от първата площадка "Азбукари", която беше създадена миналата година. Тя бе дарена от сдружението на децата в София и се намира в Южния парк. Площадка „Азбукари“ бе и едно от местата, които разгледа по време на визитата си в България съпругата на британския принц Едуард - принцеса Софи.

„Трябва да се насърчава помощта.“ Добре е бизнесът да отвори сърцата си към онези, които имат най-силна нужда“, заяви председателят на сдружението Цвета Кирилова.

По неофициална информация децата с увреждания в България са над 40 000. Във Велико Търново, децата в неравностойно положение са около 500.

http://www.blitz.bg/news/article/259653

С 20 000 лева подкрепиха Национална кампания „Вярвам в теб!“, организирана от сдружение „Азбукари“

Focus news

Велико Търново. Веригата павилиони за вестници и цигари „Лафка“ подкрепи каузата „Вярвам в теб!“ и изграждането на адаптирана детска площадка, подходяща и за деца с увреждания в гр. Велико Търново с 20 000 хил. лв., съобщиха от пресцентъра на сдружение „Азбукари”. Екипът на „Лафка“ и Меджик ТВ помогнаха за организирането на благотворителния концерт „Вярвам в теб!“ , който се състоя на 19 март в зала 1 на Националния дворец на културата.

Благотворителният концерт е една от най-големите инициатива на сдружение „Азбукари“ за социална интеграция. Целта е заедно да дарим любов и внимание на хлапетата в нужда, като изградим втората детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца с проблеми в развитието. Тя ще се намира във град Велико Търново и ще е по-голяма от първата площадка „Азбукари”, която беше създадена миналата година. Тя бе дарена от сдружението на децата в София и се намира в Южния парк. Площадка „Азбукари“ бе и едно от местата, които разгледа по време на визитата си в България съпругата на британския принц Едуард - принцеса Софи.

„Трябва да се насърчава помощта.“ Добре е бизнесът да отвори сърцата си към онези, които имат най-силна нужда“, заяви председателят на сдружението Цвета Кирилова.

По неофициална информация децата с увреждания в България са над 40 000. Във Велико Търново, децата в неравностойно положение са около 500. Всеки може да помогне в благородното начинание като изпрати смс с текст DMS 123 на номер 17 777. Може да помогнете и като дарите средства в специалната сметка на сдружението - IBAN BG18FINV91505315574776 BICFINVBGSF

http://www.focus-news.net/news/2014/03/27/1900462/s-20-000-leva-podkrepiha-natsionalna-kampaniya-vyarvam-v-teb-organizirana-ot-sdruzhenie-azbukari.html

Владимир Николов: Подсилихме "Левски" заради 100-годишнината

24 chasa

Въпреки че все още се състезава, спокойно може да кажем, че Владимир Николов е легенда на волейболния "Левски". 36-годишният нападател има три титли при подрастващите и пет с мъжете. Спечелил е и 4 пъти купата на България, преди да стартира изпълнената с куп трофеи кариера в чужбина. Миналото лято Николов се превърна в основна движеща сила на проекта "Левски Бол". Клубът с изцяло ново ръководство наследи "Левски волей" - приемника на "Левски Сиконко", с който диагоналът спечели гореспоменатите отличия. В началото на сезона новият клуб бе атакуван и обвинен в нелегитимност. Някои дори обявиха, че нямал нищо общо с "Левски". Само 5 месеца по-късно воденият от Пино Лорицио тим донесе втори трофей на "Левски" за 100-годишнината след баскетболния тим. Волейболистите взеха купата с юбилейнатаа емблема на екипите си. Николов пък е гледал финалите по телевизията във Франция, където играе за "Лион".

- Очаквал ли си, че "Левски Бол" ще вземе трофей още в първия сезон от този проект?

- Да, въпреки че в отделни моменти от сезона досега имахме сериозни трудности. Когато играеш за "Левски" обаче, може да имаш само една цел и тя е първото място. Поне аз така съм възпитан и като състезател на този клуб съм си изградил определен манталитет.

- Преди няколко месеца обаче ви обвиниха, че едва ли не нямате нищо общо с "Левски"...

- Знаехме, че пътят няма да е лесен. За мен това бяха заяждания и коментари на хора, които вероятно не са искали да ни има. Аз съм щастлив, че точно за 100-годишнината на клуба спечелихме този трофей. Показахме, че съществуваме и че имаме голяма воля.

- Реалистично ли е и спечелването на шампионската титла?

- Възможно е и ако стане, ще бъде наистина страхотно. Трябва обаче още много работа и да се надяваме, че играчите ще се опазят от контузии.

- Основният ви разпределител Георги Манчев претърпя тежка контузия и това се отрази на отбора. Как се стигна до трансфера на хърватина Инослав Кърнич?

- Много неприятно се получи с тази травма. Искахме да изградим един отбор около Манчев, който да се развива и след 2-3 години да стигне до едно високо ниво. Денимир Димитров има качества, но все още е много млад и му липсва опит. 100-годишнината на "Левски" обаче ни задължи да потърсим вариант за подсилването на тима и така стигнахме до Кърнич. В тима се върна и Александър Симеонов и така станахме по-конкурентни на водещите отбори.

- Как се справяте с финансирането на отбора?

- Опитваме се да оцелеем. Благодарни сме на хората, които ни помагат. Преди финалите за купата намерихме и нов партньор - "Лафка", който ни даде спокойствие. Надявам се да постигнем с тях и едно дългосрочно партньорство.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3778176

ЗАЩО ВИНАГИ ЩЕ ИЗБИРАМ БЪЛГАРКИТЕ СТОКИ ПРЕД ЧУЖДИТЕ

Tell

В никакъв случай не мога да кажа, че съм шовинист или обзета от краен патриотизъм! Не, причината да избирам винаги само български стоки пред чуждите е много простичка – качество и уважение към родния бизнес.

Замисляли ли сте се каква част от вашите пари, с които сте платили сметката в чужда верига магазини, влиза в хазната ни? А замисляли ли сте се колко по-малко Е-та има българска марка шоколади спрямо чуждестранната?

Истината е, че благодарение на вносните стоки и чуждите вериги магазини у нас огромни капитали изтичат от икономиката ни в джоба на чуждестранни инвеститори.

Когато пазаруваме от родните компании обаче, нещата стоят другояче – тогава парите си остават в държавата.

Затова в последно време много добро впечатление ми правят т.нар. киоски на Lafka. Освен че са изключително модерни и удобни, те са собственост на Табак маркет – българска компания. Най-хубавото е, че залагат на българските стоки и дори им слагат специални стикери, за да се различават от чуждестранните.

Нещо повече – една от идеите на Lafka е да възроди някои позабравени родни стоки от времето, когато никой не беше чувал за консерванти, оцветители и другите т.нар. E-та.

http://tell.bg/?p=40153

Lafka на фланелките волейболният "Левски Боол" ще играе финал за купата

Dnevnik

С нов изненадващ спонсор волейболният "Левски Боол" се класира за финала за Купата на България. Сините направиха обрат за 3:1 (29:31, 25:17, 25:19, 25:15) срещу "Монтана" в зала "Христо Ботев" в София.

За първи път "Левски Боол" се появи с логото на веригата Lafka, свързвана с депутата ДПС Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Засега няма информация какъв е договорът между двете страни. Партньорството не е обявявано официално.

По време на срещата реклама на Lafka имаше и на LED-паната около игрището, което предполага спонсорство на турнира. Това е първото появяване на веригата в спорта. КТБ вече е сред основните спонсори на волейболната федерация.

Появата на "Левски Боол" в първенството предизвика много противоречия, тъй като се твърди, че клубът е напълно нов и не е пряк наследник на "Левски волей", бивш "Левски Сиконко", а преди това "Левски Спартак".

Президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров вече заяви, че "Левски волей" е прекратил дейността си като волейболен клуб и добави, че в случая има ликвидация.

Привържениците на сините от доста време не признават новия волейболен клуб за част от спортните клубове на "Левски". На екипите на "Левски Боол" обаче се е появило и юбилейното лого по случай 100-годишнината на синия клуб, която ще се чества през май.

http://www.dnevnik.bg/

"Левски бол" спечели Купата на България по волейбол

Telegraf

Левски бол“ победи „Добруджа“ с 3:0 във финала и триумфира с Купата на България по волейбол.

Столичани имаха предимство през цялата среща и не дадоха повече от 18 точки на своя съперник в отделните геймове.

Това е първи трофей за клуба, за когото се твърди, че е напълно нов и не е пряк наследник на „Левски волей“ и не е признат от привържениците на сините. При полуфиналите в петък тимът за първи път игра с логото на веригата Lafka, свързвана с депутата ДПС Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.

http://telegraf.bg/

Пак ще продават легендарната дъвка "Идеал"

Petel

Дъвка Идеалка – едва ли има някой от по-старото поколение, който да не помни култовия продукт на социализма. Тогава, когато нямаше дражета, нямаше лентички, нямаше разнообразие с вкус на манго и папая – изборът беше един – розова дъвка с нарисувано момиченце отпред и балончета.

Мислите си, че вече е изчезнала антика? Е, грешите! Свежа новина научи HotArena.net тези дни. Дъвката Идеал се завръща в новите така популярни лафки. Всъщност това не би трябвало да е изненада, тъй като от Lafka още от самото начало се обявиха за национален бранд, който има за цел да възроди родното производство и онези продукти от нашето минало, които смятаме за незаменими.

Един от тях са дъвките Идеал, които нямат нужда от шумната реклама, на която разчитат останалите марки.

Цел на новите киоски обаче не е само да предлагат на пазара любимите стоки от миналото, но и да гарантират качество, без вредните E-та, за които никой не беше чувал навремето. Lafka има за цел винаги да е „под ръка“ на потребителя, на забързания родител, на ученика в междучасието, на пенсионера и винаги да предлага качество, на което всеки може да се довери.

Освен дъвки Идеал по модернизираните киоски ще предлагат и други продукти от времето, когато нямаше ГМО, глутамати и парабени, а децата имаха спокойно детство.

http://petel.bg/Pak-shhe-prodavat-legendarnata-davka-Ideal--__65369

Продавачи на вестници пропищяха: „дискриминирани сме”

Gramofona

Само с вестници не се бори кризата, изнемогваме, категорични са те, пише бургаският в-к Черноморски фар...

Продавачи на вестници в Бургас се чувстват дискриминирани от спирането на Наредбата за преместваемите обекти, пише вестник „Черноморски фар“. Общинската Наредба бе стопирана с решение на Административния съд по жалба на Асоциацията на Средния и дребен бизнес в Бургас. Усещайки заплаха от конкуренция Асоциацията, която уж се бори с монополите реши да оспорва в съда наредбата, която бе изменена от Общинския съвет. През октомври съветниците дадоха възможност и на вестникарските будки да продават цигари, пакетирани стои и вода, за да поемат глътка въздух в трудната икономическа ситуация. Ясно е, че по цял свят вече само от този бизнес не се печели, мръзнем за по 200, 300 лева месечен доход, оплакват се продавачи. Според тях ако им се разреши да продават пакетирани стоки и да работят в нормални условия, би се вдигнал оборота, както това се случва в съседни конкурентни павилиони. Репортерска проверка на „Черноморски фар” на няколко възлови точки в Бургас показа, че винаги до вестникарска будка са поставени и други с цигари, алкохол и пакетирани стоки. Собствениците им имат лиценз за това в същото време продават и периодични издания, но павилионите за продажба на вестници нямат правото да разширят асортиментната си листа и разчитат само на прихода от печатни издания.

Генка Коева е продавач на вестници от 11 години, спомня си как преди време бизнесът е бил по-обортен и само от него е можела да си изважда заплатата. Тя работи на един от най-популярните павилиони на спирката до Операта, където би следвало човекопотокът от слизащи и качващи се пътници да е най-голям.

„Близо 11 години работя тази работа и с желание, но през последните години трудно се изкарва само с вестници и списания. Може би защото хората нямат пари, отделно на мястото на което е павилионът има натрупване на други и конкуренцията е голяма. Не можем да изкарваме прехраната си. Продажбите паднаха. Клиентите търсят дъвки, цигари, напитки и не правят разлика, че това е павилион за вестници. Защо да не можем и ние да продаваме други стоки”, пита Генка и продължава: „Чувствам се дискриминирана, клиентът търси при мен минерална вода и цигари, но аз не мога да му предложа и си тръгва, дори и вестник не си купува, защото ще го вземе от съседния магазин, където има всичко”, казва тя.

На спирката до Операта е най-голямата концентрация на павилиони по Наредбата за преместваеми обекти. Според нейни разпоредби би следвало на спирките да има само павилиони за вестници и цветя. До тях обаче точно зад заслона незнайно как съществува и друг- за цигари и пакетирани стоки, който през годините е започнал да предлага и вестници и списания. На павилиона ни обслужва мургав продавач, купуваме си бонбони за левче, собственикът ни подава стоката без задължителната касова бележка. За сведение на данъчните инспектори в НАП –Бургас редакцията разполага със снимките и при желание ще им ги предостави. Разбираме, че собственикът притежава павилиони и на няколко места в „Меден рудник”, все атрактивни.

На бургаската улица „Богороди” би следвало алъш-веришът и вестниците да вървят най-много. На друго мнение е обаче Тодорка Христова, която работи от шест години на павилион, разположен на улиците „Богориди” и „Славянска”. „Ограничени сме, продаваме само списания и вестници, а от това вече не може да се печели. Клиентите търсят запалки, цигари, минерални води, сладки неща, дори и ваучери за телефони. На ден връщам много хора. С 200-300 лева заплата не се издържа. Ако разширят асортимента би следвало да живне, защото хората преминават, като нямам аз определена стока, отиват на друго място. Определено сме дискриминирани. Чудя се защо в магазин за хранителни стоки може да се продават вестници и списания, а ние не можем поне кафе и минерална вода да предлагаме”, казва Тодорка. До павилиона, в който работи е залепен друг, за продажба на дребни стоки. Купуваме минерална вода, отново пропускат да ни издадат касова бележка, след настояване, успяваме да си издействаме такава.

Площадчето на улиците ”Георги Кирков” и „Възраждане” е другият павилион обект на проверката ни. В съседство е разположен денонощен магазин за алкохол, цигари, вестници и още един павилион за дребни стоки. Вестникарката стои цял ден, за да продаде два вестника, жената с висше образование е станала в пет часа и е навлечена с три якета, за да издържи в студа.

„Срамно е да продавам по два, три вестника, като се отчитам е смешно. Заплатите са страшно ниски, не искам да я споменавам, не си заслужава да се стои в студа. Аз искам да работя и да се развивам, искам да се увеличи асортимента, не само да са вестници, защото ще се вдигне оборота и след това ще взимам по-прилична заплата”, казва Станка Стоянова. Според нея би следвало и тя като колежката си в другия магазин да може да продава други стоки и да стои на топло и светло. „Искам да продавам стока, не само вестници. Само с вестници не става”, казва Станка Стоянова.

Още по темата:

Божидар Данев пред вестник ”Преса”: Сивата икономика е мутиращ, бързо променящ се икономически звяр

- За периода 2007-2012 г. несъбраните приходи от данъци, осигурителни вноски, акцизи и мита заради укрити средства са повече от 12,4 млрд. лв. Ресурсът от сивата икономика се насочва в три направления - към лобистки групи, в това число и политически, и икономически, за инвестиции и потребление. Укритите средства са разпределени основно за инвестиции и търговия с влияние. По некоректен начин отиват и за социално благополучие на част от нацията. Сивата икономика е мутиращ, бързо променящ се икономически звяр, който се развива много бързо в зависимост от действията и бездействията на управленския елит и на данъчната администрация. Този звяр притиска чистия сектор, пренасочва финансовите и инвестиционните потоци, закрива качествени устойчиви работни места. В замяна на това поддържа некачествени и неустойчиви позиции и създава едно фалшиво благосъстояние на част от нацията. Т.е. има шизоидно въздействие на сивата икономика. В БСК сме за постепенно изсветляване на икономиката, което означава и съществено намаляване на търговията с влияние.

Божидар Кънчев-секретар на община Бургас: Ситуацията около Наредбата за преместваемите обекти е повече политика, отколкото бизнес.

За мен ситуацията около Наредбата е повече политика, отколкото бизнес. В момента сме спрели издаването на разрешения, изчакваме развоя на съдебното дело. Тези, които са получили разрешителни преди решението на съда влизат в сила и павилионите ще бъдат поставени. Знам, че от Асоциацията на разпространителите на вестници имат намерение да влязат като страна по делото.

Автор: в. Черноморски фар

http://www.gramofona.com/burgas-obshtestvo/prodavachi-na-vestnitsi-propishtyaha-diskriminirani-sme

Съдът в Бургас поряза продавачите на вестници – остави ги да мизерстват с 200 – 300 лева на месец

Flagman

Общинският съвет разреши на вестникарските будки да се продават цигари и пакетирани стоки, магистратите обаче стопираха наредбата

Продавачи на вестници в Бургас се чувстват дискриминирани от спирането на Наредбата за преместваемите обекти, пише вестник „Черноморски фар“. Общинската Наредба бе стопирана с решение на Административния съд по жалба на Асоциацията на Средния и дребен бизнес в Бургас. Усещайки заплаха от конкуренция, Асоциацията, която уж се бори с монополите, реши да оспорва в съда наредбата, която бе изменена от Общинския съвет. През октомври съветниците дадоха възможност и на вестникарските будки да продават цигари, пакетирани стои и вода, за да поемат глътка въздух в трудната икономическа ситуация. Ясно е, че по цял свят вече само от този бизнес не се печели, мръзнем за по 200, 300 лева месечен доход, оплакват се продавачи. Според тях, ако им се разреши да продават пакетирани стоки и да работят в нормални условия, би се вдигнал оборота, както това се случва в съседни конкурентни павилиони. Репортерска проверка, направена на няколко възлови точки в Бургас показа, че винаги до вестникарска будка са поставени и други с цигари, алкохол и пакетирани стоки.

Собствениците им имат лиценз за това, в същото време продават и периодични издания, но павилионите за продажба на вестници нямат правото да разширят асортиментната си листа и разчитат само на прихода от печатни издания. Генка Коева е продавач на вестници от 11 години, спомня си как преди време бизнесът е бил по-обортен и само от него е можела да си изважда заплатата. Тя работи на един от най-популярните павилиони на спирката до Операта, където би следвало потокът от слизащи и качващи се пътници да е най-голям.

„Близо 11 години работя тази работа и с желание, но през последните години трудно се изкарва само с вестници и списания. Може би, защото хората нямат пари. Освен това около мен има и други павилиони за вестници и конкуренцията е голяма. Не можем да изкарваме прехраната си. Продажбите паднаха. Клиентите търсят дъвки, цигари, напитки и не правят разлика, че това е павилион за вестници. Защо да не можем и ние да продаваме други стоки”, пита Генка и продължава:

„Чувствам се дискриминирана, клиентът търси при мен минерална вода и цигари, но аз не мога да му предложа и си тръгва, дори и вестник не си купува, защото ще го вземе от съседния магазин, където има всичко”, казва тя.

На спирката до Операта е най-голямата концентрация на павилиони по Наредбата за преместваеми обекти. Според нейни разпоредби би следвало на спирките да има само павилиони за вестници и цветя. До тях обаче точно зад заслона незнайно как съществува и друг - за цигари и пакетирани стоки, който през годините е започнал да предлага и вестници, и списания. На павилиона ни обслужва продавач, купуваме си бонбони за левче, собственикът ни подава стоката без задължителната касова бележка. За сведение на данъчните инспектори в НАП –Бургас редакцията разполага със снимките и при желание ще им ги предостави. Разбираме, че собственикът притежава павилиони и на няколко места в „Меден рудник”, все атрактивни.

На бургаската улица „Богороди” би следвало алъш-веришът и вестниците да вървят най-много. На друго мнение е обаче Тодорка Христова, която работи от шест години на павилион, разположен на улиците „Богориди” и „Славянска”. „Ограничени сме, продаваме само списания и вестници, а от това вече не може да се печели.

Клиентите търсят запалки, цигари, минерални води, сладки неща, дори и ваучери за телефони. На ден връщам много хора. С 200-300 лева заплата не се издържа. Ако разширят асортимента, работата ще живне, защото хората търсят тези неща и като не ги намират при мен, отиват на друго място. Определено сме дискриминирани.

Чудя се защо в магазин за хранителни стоки може да се продават вестници и списания, а ние не можем поне кафе и минерална вода да предлагаме”, казва Тодорка.

До павилиона, в който работи тя е залепен друг, за продажба на дребни стоки. Купуваме минерална вода, отново пропускат да ни издадат касова бележка, след настояване, успяваме да си издействаме такава.

Площадчето на улиците ”Георги Кирков” и „Възраждане” е другият павилион - обект на проверката ни. В съседство е разположен денонощен магазин за алкохол, цигари, вестници и още един павилион за дребни стоки. Вестникарката стои цял ден, за да продаде два вестника, жената с висше образование е станала в пет часа и е навлечена с три якета, за да издържи в студа.

„Срамно е да продавам по два, три вестника. Заплатите са страшно ниски, не искам да я споменавам, не си заслужава да се стои в студа. Аз искам да работя и да се развивам, искам да се увеличи асортимента, не само да са вестници, защото ще се вдигне оборота и след това ще взимам по-прилична заплата”, казва Станка Стоянова. Според нея би следвало и тя като колежката си в другия магазин да може да продава други стоки и да стои на топло и светло. „Искам да продавам стока, не само вестници. Само с вестници не става”, казва Станка Стоянова.

Божидар Данев пред вестник ”Преса”: Сивата икономика е мутиращ, бързо променящ се икономически звяр

За периода 2007-2012 г. несъбраните приходи от данъци, осигурителни вноски, акцизи и мита заради укрити средства са повече от 12,4 млрд. лв. Ресурсът от сивата икономика се насочва в три направления - към лобистки групи, в това число и политически, и икономически, за инвестиции и потребление. Укритите средства са разпределени основно за инвестиции и търговия с влияние. По некоректен начин отиват и за социално благополучие на част от нацията. Сивата икономика е мутиращ, бързо променящ се икономически звяр, който се развива много бързо в зависимост от действията и бездействията на управленския елит и на данъчната администрация. Този звяр притиска чистия сектор, пренасочва финансовите и инвестиционните потоци, закрива качествени устойчиви работни места. В замяна на това поддържа некачествени и неустойчиви позиции и създава едно фалшиво благосъстояние на част от нацията. Т.е. има шизоидно въздействие на сивата икономика. В БСК сме за постепенно изсветляване на икономиката, което означава и съществено намаляване на търговията с влияние.

Божидар Кънчев, секретар на община Бургас: Ситуацията около Наредбата за преместваемите обекти е повече политика, отколкото бизнес.

За мен ситуацията около Наредбата е повече политика, отколкото бизнес. В момента сме спрели издаването на разрешения, изчакваме развоя на съдебното дело. Тези, които са получили разрешителни преди решението на съда, влизат в сила и павилионите ще бъдат поставени. Знам, че от Асоциацията на разпространителите на вестници имат намерение да влязат като страна по делото.

http://flagman.bg/

Позиция на "Табак маркет"АД относно определението на Административен съд Бургас

Gramofona

Административният съд – Бургас, излезе с определение, с което спира действието на текстове от Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности в града. Това стана след внесена жалба от Асоциация за защита на дребния и средния бизнес.

Последствията от това решение ще касаят разпсространителите на печатни издания и ще доведе до невъзможност заразвитието на бизнеса им в гр. Бургас. Заради намаляващите приходи, те не биха имали възможност да инвестират в обектите си, да откриват нови работни места, както и да плащат нормални възнаграждения на служителите, както търговците, които в момента не са ограничени в асортимента си.

На въпроса как би се отразило това и на споменаваната напоследък компания "Табак Маркет" АД, от дружеството отговориха “Не виждаме директни последствия за развитието на търговските ни обекти в Бургас, тъй като имаме редица запитвания, както и няколко подписани договора с местни търговци за франчайз платформата ни. Отделно от това преговаряме и с частни имоти, тъй като развиваме и концепцията си с малки магазини Lafka, която е доста успешна и се приема добре от клиентите ни.”.

"Табак Маркет" АД не биха искали да коментират решения на Съда, защото не са пряко заинтересована страна, тъй като то касае най-вече възможностите за развитие на разпространителите на печатни издания, за които всички знаем, че са в трудно икономическо положение. Факт за това е видът на търговските им обекти, който всеки ден срещаме по улиците в доста градове на страната.

Като търговска компания "Табак Маркет" АД постоянно търси възможности за развитие на бизнеса и постигане на синергия от мащаба. Всички знаем, че с увеличаване на обемите, се преговаря по-лесно с големите доставчици и се постигат по-добри условия, от които в крайна сметка печелят Клиентите.

http://www.gramofona.com/burgas-obshtestvo/pozitsiya-na-tabak-market-ad-otnosno-opredelenieto-na-administrativen-sad-burgas

Мария Николова, нападната продавачка в павилион на "Лафка": Още сънувам кошмари, работата ми помага

Trud

"Нахлуха в павилиона като глутница. Първо поискаха цигари, вафли, шоколади, после настояха да отворя хладилната витрина с напитките. Стреснах се. Не вярвах на очите си. Започнаха да разпръскват вестници, мартеници, да хвърлят списания, които бях изкарала на щанда. Хвърчаха камъни, счупиха табелата на "Лафка". Не ме чуваха, че викам да спрат. Успях да натисна паник бутона за помощ. Надявах се да се вразумят. Кротка и мирна жена съм, никому лошо не съм направила но ужаса, който преживях, няма да забравя цял живот."

Изминали са почти две седмици, но споменът от кошмарния инцидент не напуска 64-годишната Мария Николова от Пловдив. Продавачката в павилион на "Лафка" на бул. "Цар Борис Трети Обединител" като по чудо не пострада сериозно на 14 февруари по време на протеста на футболни фенове в защита на Куршум джамия.

"Видях, че шествието се задава от тунела. Стоях пред павилиончето. В първия момент помислих, че ще имам клиенти, ще направят оборот. Но изведнъж стана страшно. Те започнаха да грабят, каквото видят, никой нищо не ми плати. Видях как хвърлят камъни, опитах се да ги спра, но неуспешно", разказва потресено жената.

И до днес сънува кошмара, пие успокоителни. "Когато ми се обади по телефона, плачеше. Обясни ми, че я нападат и блъскат. Беше изпаднала в шок. Веднага изпратих наши асистенти да помогнат. Пристигнала линейка, лекарите са я прегледали и успокоили. Вдигнала е високо кръвно. Недоумявам как може да се посяга на една беззащитна жена, която се труди, и да се руши имущество без никакъв повод. Служителите ни са обучени и възпитани", коментира пред "Труд" Теодора Боева, регионален мениджър на "Табак Маркет" в Пловдив.

Боева е сред първите от компанията, оказали помощ на пострадалата жена. С благодарност Мария Николова споменава, че са се обаждали и от "Човешки ресурси" на централата в София, за да предлагат подкрепа.

Жената е решена да търси докрай справедливост. Дала е показания пред полицията за погрома. Разпознала един от младежите, които видяла да взема цигари. Той вече е осъден по бързата процедура. "Но се появиха проблеми с него. Заплашва ме. Причака ме до дома ми и ме пита защо съм казала, че е откраднал цигари.

Заяви ми: "Ти ще видиш какво ще стане!". От три дни не съм го виждала, но човек все трябва да е нащрек", притеснява се Мария, която е подала сигнал в полицията.

Няколко часа след инцидента я открили журналисти, за да разкаже за погрома.

"Репортерите си тръгнаха, влизам в будката да си облека палтото, а този човек веднага звъни по телефона и пита защо твърдя, че е откраднал три кутии цигари. Явно ме е наблюдавал, но не се плаша", държи се жената. В момента е притеснена и защото съпругът получил инсулт.

Неприятният инцидент обаче няма да я накара да си остане вкъщи. "Доволна съм от работата си. Искам да продължа, защото условията са перфектни. Обектите ни са един малък оазис - светят от чистота, комфортно, да ти е приятно да спреш и да си купиш вестник, цигари или какво предлагаме. Работим в услуга на хората, клиентите ни са доволни", казва Мария.

И с гордост обяснява, че само за 6 месеца вече има постоянни клиенти, които избират нейната "Лафка". Жената е с 44 години трудов стаж, но е благодарна, че отново работи и може да помага на семейството си.

"Дано повече никога не се случват подобни инциденти, да си работим спокойно. Нали сме в Европейския съюз, говорим за ценности, искаме да вървим напред, но понякога хората не се замислят за постъпките си и вредят не само на себе си, но и на обществото", клати глава в заключение Мария.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3414597

Нападнатата при погрома над Джумаята продавачка: “Оставам в Lafka, харесвам работата си”

Gramofona

На 14 февруари 2014 г., при погрома над Джумая джамия в Пловдив, продавачката от Lafka Мария Николова бе нападната от разбеснелите се фенове. Защо се превърна в мишена от гнева им? И отърси ли се от стреса 10 дни след екшъна? Мария сподели и “Не разбирам злобата към хубавото и импулса да го разрушиш”.

Мария, успяхте ли да се съвземете след нападението на работното си място?

- Уплаших се много. И в момента още преживявам спомена от случката, която беше страшна. Възстановявам се обаче и ще продължа да работя, защото харесвам работното си място. Ако остана вкъщи, ще се чувствам още по-зле. Освен това видях, че мога да разчитам на хората от фирмата, които веднага дойдоха на място, за да ми помогнат. След това също направиха много за мен, за да се съвзема. Теодора Боева, която е регионален мениджър на фирмата, дойде веднага на място и извика линейка, после стоя с мен цяла вечер, защото вдигнах кръвно. Веднага ми се обадиха и от "Човешки ресурси" в София, за да разберат от какво се нуждая след случилото се.

Какво си спомняте от инцидента?

- Всичко. Видях как цялото шествие от протестиращи излиза от тунела и се насочва към светофарите. Когато минаваха покрай павилиона, част от момчетата дойдаха и казаха да отворя витрините, защото искали да пазаруват. Взеха шоколади, безалкохолно, цигари, но след като започнах да маркирам стоката и да им я подавам, те започнаха да грабят и да бягат без да платят. Някои тръгнаха да чупят витрината, други изкъртиха вратата, а един мъж ме сграбчи за косата. Изпаднах в шок, защото мислех, че ще ме убият. Бяха озверели, носеха павета и камъни, крещяха и псуваха, без да знам какво съм им направила. Счупиха хладилната витрина и откраднаха всичко от нея. Взеха много цигари и друга стока, и избягаха. Не мога да не кажа, че имаше едно момче, което видя, че крадат и дойде, за да ми даде 4 лв., защото имало само толкова да плати поне нещо от откраднатото.

Павилионът е оборудван с паник бутон, не успяхте ли да го натиснете?

- Веднага го натиснах, но охранителите от СОТ не бяха допуснати до мястото, защото целият район беше отцепен. Всъщност първи дойдоха колегите от фирмата.

Спомняте ли си нападателите?

- Единият го помня много добре, защото в момента ме следи и ме заплашва. Казва се Мартин и беше от арестуваните, които трошиха павилиона и хвърляха камъни. Веднага след като му минало делото в съда, дошъл тук и моята колежка направила грешката да му даде телефона и адреса ми. Този човек имаше наглостта да дойде вкъщи и ме заплаши. След това ми звъня и по телефона да ме заплашва, следи ме и упражнява психически тормоз. Подала съм жалба в полицията и във вторник имам среща с инспектор. Много се надявам да го спрат, защото ще получа страхова невроза да мисля постоянно дали не ме дебне от някой ъгъл.

Притесняват ли се от случилото се с вас колегите ви другите павилиони Lafka?

- Коментира се това, което стана, но никой няма да тръгне да напуска работата си, заради това, което се случи по време на протеста. Ние сме като всички останали хора, които искат да имат работа и си я вършат съвестно. Всички сме искали тази работа и сме преминали през обучение преди да започнем. Тук съм от 6 месеца и вече имам постоянни клиенти, които предпочитат да дойдат при мен, а не на друго място. Освен това работим при прекрасни условия. Не сме на улицата, а в помещения, които са уютни и топли. За лятото има климатик. Стоката е подредена във витрини и като се погледне отвън е красиво и естетично. Не разбирам тази злоба и желание у някои хора да рушат всичко, което е хубаво.

http://www.gramofona.com/intervyu/napadnatata-pri-pogroma-nad-dzhumayata-prodavachka-ostavam-v-lafka-haresvam-rabotata-si

Оставам в Lafka, харесвам работата

Standart news

На 14 февруари 2014 г. при погрома над Джумая джамия в Пловдив продавачката от Lafka Мария Николова бе нападната от разбеснелите се фенове. Защо се превърна в мишена от гнева им? И отърси ли се от стреса 10 дни след екшъна? Мария сподели пред "Стандарт".

- Мария, успяхте ли да се съвземете след нападението на работното ви място?

- Уплаших се много. И в момента още преживявам спомена от случката, която беше страшна. Възстановявам се обаче и ще продължа да работя, защото харесвам работното си място. Ако остана вкъщи, ще се чувствам още по-зле. Освен това видях, че мога да разчитам на хората от фирмата, които веднага дойдоха да ми помогнат. След това също направиха много за мен, за да се съвзема. Теодора Боева, която е регионален мениджър на фирмата, дойде веднага на място и извика линейка, после стоя с мен цяла вечер, защото вдигнах кръвно. Веднага ми се обадиха и от "Човешки ресурси" в София, за да разберат от какво се нуждая след случилото се.

- Какво си спомняте от инцидента?

- Всичко. Видях как цялото шествие от протестиращи излиза от тунела и се насочва към светофарите. Когато минаваха покрай павилиона, част от момчетата дойдоха и казаха да отворя витрините, защото искали да пазаруват. Взеха шоколади, безалкохолно, цигари, но след като започнах да маркирам стоката и да им я подавам, те започнаха да грабят и да бягат, без да платят.

Някои тръгнаха да чупят витрината, други изкъртиха вратата, а един мъж ме сграбчи за косата. Изпаднах в шок, защото мислех, че ще ме убият. Бяха озверели, носеха павета и камъни, крещяха и псуваха, без да знам какво съм им направила. Счупиха хладилната витрина и откраднаха всичко от нея. Взеха много цигари и друга стока и избягаха. Не мога да не кажа, че имаше едно момче, което видя, че крадат, и дойде, за да ми даде 4 лв., защото имало само толкова да плати поне нещо от откраднатото.

- Павилионът е оборудван с паник бутон, не успяхте ли да го натиснете?

- Веднага го натиснах, но охранителите от СОТ не бяха допуснати до мястото, защото целият район беше отцепен. Всъщност първи дойдоха колегите от фирмата.

- Спомняте ли си нападателите?

- Единия го помня много добре, защото в момента ме следи и ме заплашва. Казва се Мартин и беше от арестуваните, които трошиха павилиона и хвърляха камъни. Веднага след като му минало делото в съда, дошъл тук и моята колежка направила грешката да му даде телефона и адреса ми. Този човек имаше наглостта да дойде вкъщи и ме заплаши. След това ми звъня и по телефона да ме заплашва, следи ме и упражнява психически тормоз. Подала съм жалба в полицията и във вторник имам среща с инспектор. Много се надявам да го спрат, защото ще получа страхова невроза да мисля постоянно дали не ме дебне от някой ъгъл.

- Притесняват ли се от случилото се с вас колегите ви от другите павилиони Lafka?

- Коментира се това, което стана, но никой няма да тръгне да напуска работата си, заради това, което се случи по време на протеста. Ние сме като всички останали хора, които искат да имат работа и си я вършат съвестно. Всички сме искали тази работа и сме преминали през обучение, преди да започнем. Тук съм от 6 месеца и вече имам постоянни клиенти, които предпочитат да дойдат при мен, а не на друго място. Освен това работим при прекрасни условия. Не сме на улицата, а в помещения, които са уютни и топли. За лятото има климатик. Стоката е подредена във витрини и, като се погледне отвън, е красиво и естетично. Не разбирам тази злоба и желание у някои хора да рушат всичко, което е хубаво.

http://www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/ostavam_v_lafka_haresvam_rabotata-227315.html

СПБ защити бизнесмодела на веригата Lafka

Progressive

Съюз на малкия и среден бизнес „Произведено в България” (СПБ) разпространи до медиите декларация, в която изказва своето становище във връзка с атаките срещу Lafka, собственост на „Табак маркет” АД.

„Табак Маркет” АД е българска компания и голяма част от стоките, които предлага търговската й верига Lafka, са на български производители. Зад всяка произведена стока стоят работни места, осигуровки, реализация в страната. Става дума за дейност, изцяло в „белия сектор” на икономиката, която сериозно ще удари „сивия сектор” в търговията с тютюневи изделия. Компанията е български търговски партньор, който може да осигури достъп на локални производители на национално ниво. Трудно би било предприемачи, да речем от Пловдив, да продават стоката си например в град Шумен. Бизнесмоделът, който веригата павилиони Lafka предлага, води до увеличаване на местата за продажба и до ръст на пазарния дял на наши компании, марки, търговски продукти. Ние сме против да се прилага двоен стандарт, тоест един да е подходът към мултинационални търговски вериги, които контролират вече 50% от търговията на дребно в страната и безпрепятствено разширяват, и увеличават териториално си присъствие и пазарен дял, и друг към български предприемачи които „дръзват” да инвестират в успешен бизнес модел”, се казва в документът.

Според СПБ кампанията срещу „Табак Маркет” АД и веригата Lafka води до щети за родния бизнес.

http://progressive.bg/bg/

"Табак Маркет" има законосъобразни договори с концесионери на варненските спирки

Mediapool

По повод писмото на варненския предприемач Младен Енчев, поместено в Mediapool на 20 февруари, в редакцията се получи отговор от компанията "Табак Маркет", собственик на веригата павилиони и щандове за вестници и цигари Lafka.

Отговорът гласи: "В отговор на писмото на г-н Младен Енчев Табак Маркет АД заявява, че компанията има договорни отношенията с част от концесионерите на спирките в град Варна и те са напълно законосъобразни.

Табак Маркет АД не може да коментира периода, в който са извършени процедури за избор на концесионерски договори, тъй като тогава не е упражнявала търговска дейност".

Отговорът е адресиран към следния пасаж в писмото на Младен Енчев, посветено на смачкването на дребния бизнес в последните години и по-специално на разпространението на печатни издания:

"От няколко месеца точките, предмет на концесията, се обслужват от верига Lafka. Законите са прекрачени тотално. Всеобхватно са нарушени правилата в издателската, разпространителската, ефирната, интернет средата, в цялото медийно присъствие.

Цялото обществено мнение се обработва с всички законни и не толкова средства.

Една фирма - "Табак маркет" - обслужва четирите пакета от концесията във Варна. Нищо, че по концесионен договор преотдаването не би било възможно.

http://www.mediapool.bg/tabak-market-ima-zakonosaobrazni-dogovori-s-kontsesioneri-na-varnenskite-spirki-news217134.html

"Произведено в България" с рамо за Lafka

Standart news

София. Една от най-големите работодателски организации у нас - "Произведено в България" даде рамо на Lafka. ""Табак Маркет" АД е българска компания и голяма част от стоките, които предлага търговската й верига Lafka, са на родни производители. Зад всяка произведена стока стоят работни места, осигуровки, реализация в страната. Става дума за дейност, изцяло в „белия сектор" на икономиката, която сериозно ще удари и сивия сектор в търговията с тютюневи изделия", се казва в декларация на организацията.

От там допълват още, че "Табак Маркет" АД е български търговски партньор, който да може да осигури достъп на локални производители на национално ниво. "Трудно е било на предприемачи, да речем от Пловдив, да продават стоката си например в град Шумен. Бизнесмоделът, който Lafka предлага, води до увеличаване на местата за продажба и до ръст на пазарния дял на наши компании, марки, търговски продукти. Ние сме против да се прилага двоен стандарт, тоест един да е подходът към мултинационални търговски вериги, които контролират вече 50% от търговията на дребно в страната и безпрепятствено разширяват и увеличават териториално си присъствие и пазарен дял и друг към български предприемачи които „дръзват" да инвестират в успешен бизнес модел", пишат още от "Произведено в България" и подчертават: "Като работодателска организация „Произведено в България – Съюз на малкия и среден бизнес" счита, че кампанията срещу компанията "Табак Маркет" АД, води до щети за бизнеса в България като цяло".

http://www.standartnews.com/biznes-kompanii/proizvedeno_v_balgariya_s_ramo_za_lafka-226929.html

„Произведено в България – Съюз на малкия и среден бизнес”: Кампанията срещу "Табак Маркет" АД, води до щети за бизнеса

Focus news

София. Работодателската организация „Произведено в България” - Съюз на малкия и среден бизнес излезе с декларация по повод атаките срещу „Табак Маркет” АД. "Табак Маркет" АД е българска компания и голяма част от стоките, които предлага търговската й верига Lafka, са на български производители. Зад всяка произведена стока, стоят работни места, осигуровки, реализация в страната. Става дума за дейност, изцяло в „белия сектор” на икономиката, която сериозно ще удари и сивия сектор в търговията с тютюневи изделия.

"Табак Маркет" АД е български търговски партньор, който да може да осигури достъп на локални производители на национално ниво. Трудно е било на предприемачи, да речем от Пловдив, да продават стоката си например в град Шумен. Бизнесмоделът, който Lafka предлага, води до увеличаване на местата за продажба и до ръст на пазарния дял на наши компании, марки, търговски продукти. Ние сме против да се прилага двоен стандарт, тоест един да е подходът към мултинационални търговски вериги, които контролират вече 50% от търговията на дребно в страната и безпрепятствено разширяват и увеличават териториално си присъствие и пазарен дял и друг към български предприемачи които „дръзват” да инвестират в успешен бизнес модел.

Като работодателска организация, „Произведено в България – Съюз на малкия и среден бизнес” счита, че кампанията срещу компанията "Табак Маркет" АД, води до щети за бизнеса в България като цяло, се казва в декларацията.

Работодатели излязоха с декларация в защита на Lafka

Работодателската организация „Произведено в България” - Съюз на малкия и среден бизнес излезе с декларация по повод атаките срещу „Табак Маркет” АД, предаде Агенция "Фокус".

В декларацията пише, че "Табак Маркет" е българска компания и работи предимно с български производители. По-голямата част от стоките, които предлага търговската верига Lafka, собственост на "Табак Маркет", са български. Зад всяка произведена стока, стоят работни места, осигуровки, реализация в страната. Става дума за дейност, изцяло в „белия сектор” на икономиката, която сериозно ще удари и сивия сектор в търговията с тютюневи изделия, твърдят от "Произведено в България".

"Табак Маркет" АД е български търговски партньор, който да може да осигури достъп на локални производители на национално ниво. Трудно е било на предприемачи, да речем от Пловдив, да продават стоката си например в град Шумен. Бизнесмоделът, който Lafka предлага, води до увеличаване на местата за продажба и до ръст на пазарния дял на наши компании, марки, търговски продукти. Ние сме против да се прилага двоен стандарт, тоест един да е подходът към мултинационални търговски вериги, които контролират вече 50% от търговията на дребно в страната и безпрепятствено разширяват и увеличават териториално си присъствие и пазарен дял и друг към български предприемачи които „дръзват” да инвестират в успешен бизнес модел, казват от "Произведено в България".

Като работодателска организация, „Произведено в България – Съюз на малкия и среден бизнес” счита, че кампанията срещу компанията "Табак Маркет" АД, води до щети за бизнеса в България като цяло, се казва в декларацията.

Припомняме, че в Бургас Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес оспори наредба на общинския съвет, тъй като счита, че тя подпомага създаването на монопол от Lafka.

Както е добре известно, Lafka се свързва с Корпоративна търговска банка и кръга на Цветан Василев и Делян Пеевски.

http://www.focus-news.net/news/2014/02/20/1886341/proizvedeno-v-balgariya-sayuz-na-malkiya-i-sreden-biznes-kampaniyata-sreshtu-tabak-market-ad-vodi-do-shteti-za-biznesa.html

Lafka търси диалог по места със средния и дребен бизнес

Konkurent

Lafka кани на среща средния и дребен бизнес. Веригата ще организира срещи в цялата страна с представители на организациите на дребния, средния бизнес и местната власт.

„Ние търсим диалог, а не конфронтация, бихме искали да представим пред всички организации и обществеността, какво представлява проекта Lafka. През последните седмици вървят много спекулации относно, търговската верига, които за съжаление имат политически оттенък. Считаме, че чрез диалог ще бъдат изчистени всички спекулации и относно проекта Lafka, надяваме се, че след тези срещи, всичко ще бъде изяснено и хората ще имат достатъчно информация, за да не бъдат въвеждани в заблуждение“, казва изпълнителният директор на „Табак Маркет“ АД, Борис Захариев.

Основната идея за развитие на проекта е франзчайз. Считаме, че семейният бизнес има шанс да се развие с Lafka. Във времена на криза, в които малкият бизнес е притиснат от липса на финансиране от неравна борба с големи доставчици, Lafka дава възможност на предприемчивите да създадат свой бизнес по утвърден модел, без да рискуват спестяванията си или да се притесняват за бъдещето. Навлязлата наскоро търговска верига за бързооборотни импулсивни стоки създаде програма за франчайз партньорство. Франчайз взаимоотношенията облекчават условията за развитие на семеен бизнес. Ключово е, че първите партньори са служители на веригата.

Най-голямото предимство на франчайз партньорството е, че всички инвестиции в обект, стока, ПОС терминал, касов апарат, СОТ, видеокамера, паникбутон и друга модерна техника идват от Lafka. Условията с доставчиците се договарят от „Табак Маркет“ АД, което изключително облекчава предприемачите, защото се възползват от по-изгодните договорени цени и възможностите за промоции и активности за цялата верига. През целия период на договора желаещите да започнат подобен бизнес имат подсигурен приход от минимум 1000 лева всеки месец, уточняват от компанията, като по този начин са сигурни, че ще могат да покрият заплатите на персонала си, дори в зимните месеци, когато оборотите са слаби. Партньорът има задължение да наеме персонал и да управлява обекта, като може да работи и той самият, както би могъл да наеме и роднини. Хората имат само грижата да управляват персонала. Кандидатствалите за подобен бизнес под шапката на Lafka получават и процент от продажбата на всяка една стока под формата на комисиона, с която се плащат заплати на наетите. Това е проектът Lafka.

http://konkurent.bg/article/11931/lafka-tursi-dialog-po-mesta-sus-sredniia-i-dreben-biznes

Шефът на Lafka: Нямаме политически връзки, това е бизнес проект

Cross

/КРОСС/ Това е изцяло бизнес проект, изцяло икономически проект, който копира най-вече от успешни проекти в други държави от ЕС като например във Франция, Хърватия, Гърция, Унгария, Австрия и т.н. Ние в момента осъществяваме една бизнес идея и се опитваме да се възползваме от една ниша, която съществува на пазара. Такава верига до момента в България няма, но е ясно от опита на страните от биваша Югославия, че тук би бил успешен модел.

Това казва в интервю за бТВ изпълнителният директор на "Табак Маркет" АД Борис Захариев в отгвор на търговците, според които веригата за продажба на цигари и вестници на Lafka е опасност както за свободата на словото, така и за пазарната икономика.

Ние имаме доста подписани договори за частни имоти. Тоест, ние експандираме не само върху публични места, а и договаряме частни собственици, включително се явяваме на търгове в София - Метрополитен и Общински пазар и т.н., тоест имаме вече договорени определени локации, за които сме подготвили павилиони, обясни Захариев.

Във всеки един от градовете,в които оперираме наши обекти, сме участвали в една открита, прозрачна процедура, която в повечето случаи е търг или конкурс. Законът не позволява други начини за отдаване под наем на тези места, уточни той и допълни: "Смея да твърдя абсолютно отговорно, че в процедурите, в които сме участвали, няма дискриминационни условия, тоест всеки един търговец може да участва, разбира се, ако има визията за бизнеса си за 10 години напред или 5 или за колкото е даден самият конкурс."

Борис Захариев отрече да се налага монопол върху определени издания, определени пресгрупи, като заяви: "Това е абсолютно невярно, абсолютно отговорно го заявявам, тъй като тютюневите изделия и печатните издания са наш фокус, тоест те са групите, които докарват трафик на клиенти и ние държим в тези две групи да предлагаме абсолютно целия асортимент , който се предлага на местния пазар."

http://www.cross.bg/absolyutno-zahariev-biznes-1396924.html#axzz2tq6Z6Yog

Шефът на Lafka: Нямаме политически връзки, това е бизнес проект

bTV news

Търговци от различни градове обявиха, че веригата за продажба на цигари и вестници на "Табак Маркет" Lafka е опасност както за свободата на словото, така и за пазарната икономика. В страната назрява протест срещу оранжевите търговски обекти.

Тази и други теми коментира пред bTV изпълнителният директор на "Табак Маркет" АД Борис Захариев.

Има ли две страни в този спор – малките дребни търговци от една страна и един голям търговец,така агресивно навлизащ в пазара, какъвто е вашата компания?

Не бих казал, тъй като това е изцяло бизнес проект, изцяло икономически проект, който копира най-вече от успешни проекти в други държави от ЕС като например във Франция, Хърватия, Гърция, Унгария, Австрия и т.н. Ние в момента осъществяваме една бизнес идея и се опитваме да се възползваме от една ниша, която съществува на пазара. Такава верига до момента в България няма, но е ясно от опита на страните от бивша Югославия, че тук би бил успешен модел.

Днес (вчера – б.р.) на пресконференция бяха извадени примери от различни европейски градове, в които има лимит за какъв процент от този пазар на будки и лавки могат да бъдат притежавани от една компания?

Не съм запознат да има такъв лимит, това, което знам, е че в много от страните има вериги, които наистина имат доста обекти. Тук се използва синергията от мащаба, тоест, когато един търговец е по-голям той може да преговаря по-спешно със своите доставчици,съответно да предложи по-интересни продукти на клиентите си и разбира се на по-атрактивни цени.

А как си обяснявате твърденията на дребните търговци, че до този момент общините не са им позволявали да притежават повече от един обект. Как вие успяхте да си издействате цели градове?

Доколкото съм запознат, такава наредба има единствено в град Бургас,в останалите градове тази практика не съществува именно защото един търговец, когато има повече обекти, може да развие бизнеса си успешно, да инвестира в него. Съответно, да има повече приходи... В останалите общини това не е така.

Има търговци,които имат доста на брой обекти в определени градове, общината им позволява те да се развиват и съответно да инвестират в бизнеса си. Човек,ако има само един обект, има определени приходи, които го лимитират от една страна да инвестира, тъй като няма мащаб.

Търговци дадоха примери от София за това, че са искали да имат втори обект и не им е позволено.

Доколкото съм запознат, няма такова ограничение за София.

Конструкциите на лавките вече са приготвени. Откъде знаете, че ще спечелите конкурсите?

Абсолютно не е вярно, дават ни размерни обекти, те са не повече от 50-60-обекта, мисля... Тук искам да отбележа,че ние имаме доста подписани договори за частни имоти. Тоест, ние експандираме не само върху публични места, а и договаряме частни собственици, включително се явяваме на търгове в София - Метрополитен и Общински пазар и т.н., тоест имаме вече договорени определени локации,за които сме подготвили павилиони.

Ние създадохме един доста добър модел на самия павилион и това се оценява почти навсякъде. Самият производител е свободен да продава и на други кандидати,които биха искали да се възползват от нашия опит, съответно да поръчат павилион при него.

Дали е честно само една частна компания да се възползва от тези места, където има голям пътникопоток, все пак те са публични и общи?

Във всеки един от градовете,в които оперираме наши обекти, сме участвали в една открита, прозрачна процедура, която в повечето случаи е търг или конкурс. Законът не позволява други начини за отдаване под наем на тези места.

Смея да твърдя абсолютно отговорно, че в процедурите, в които сме участвали, няма дискриминационни условия, тоест всеки един търговец може да участва, разбира се, ако има визията за бизнеса си за 10 години напред или 5 или за колкото е даден самият конкурс.

Това е основната причина в повечето от градовете малки търговци,които имат по един обект да не могат да се включат на такива конкурси. Ние сме имали случаи,в които наши конкуренти съответно са печелили дадената процедуратъй като предлагат по-добри условия за общината.

Tова са еднакви условия, но възможно ли е при тези нови условия един човек с дребен бизнес да участва?

Разбира се, разбира се.

А може ли да ми кажете за тези условия за франчайз? Доколкото разбирам, също от Бургас, там имаше по-активно представителство днес, те обясниха, че Вие предлагате франчайз.

Ние предлагаме концепцията франчайз, тъй като искаме да работим с местния бизнес, ние сме отворени на диалог, както и днес (вчера – б.р.) заявихме. Двете силни страни на местния бизнес и на една централизирана структура като нашата са това,че местният бизнес той познава по-добре клиентите си, познава по-добре региона. Може да продава по-добре, съответно да дава предложения за интересен асортимент,за интересни промоции и т.н.

Докато тази платформа, в която сме ние, ние пък можем лесно да я договаряме, тоест ние сядайки на масата с един голям доставчик можем да договорим много по-добри условия, отколкото един малък търговец и с енергията между двете би направила една доста добра бизнес концепция.

Затова ние сме отворени към модела франчайз, искаме да си сътрудничим с лесните търговци и сме готови да го приложим, дори вече имаме първите обекти, които работят на този принцип.

На пресконференцията беше направен директен намек, че се налага монопол върху определени издания, определени пресгрупи. Има ли така политика?

Това е абсолютно невярно, абсолютно отговорно го заявявам, тъй като тютюневите изделия и печатните издания са наш фокус, тоест те са групите, които докарват трафик на клиенти и ние държим в тези две групи да предлагаме абсолютно целия асортимент , който се предлага на местния пазар.

Затова винаги в един нов град, в който отваряме своите обекти,една от първите ни задачи на нашия търговски отдел, е да се свърже с местните регионални издания, за да можем да подпише договор с тях и съответно да ги предлагаме в обектите си. Всички национално представени такива могат да се намерят в нашите обекти ежедневно, тоест няма дискриминация в тази посока.

Другото, което искам да кажа е, че отношението към продукта печатно издание при нас е доста по-различно, тоест всички търговски похвати, които една модерна верига може да предложи на производителя, тоест издателя, ние сме склонни да предложим като промоции,като активности...

Ако сте свързани с определени издатели и те имат определен интерес, дори политически, това би могло да бъде използвано при установяване на монопол.

Това ще повлияе на клиентите ни, ние сме убедени в това...

Ние сме изцяло търговкса организация и следваме търговските принципи, даже наскоро си говорехме с издатели и те ми казват: „За първи път ние можем да говорим с някой, който може да ни даде първо информация къде се продават моите продукти, как се продават и съответно, ако имаме общ търговски интерес да се опитаме да промотираме още по-добре самия продукт, да получим обратна връзка от клиента – какво липсва в този продукт и как бихме могли да го подобрим, за да може той да е конкурентоспособен”.

Хората говорят за съвсем ясна икономическа свързаност между определена издателска група и компанията и в този смисъл са опасенията.

Това е абсолютно невярно и, пак повтарям, че ние сме изцяло търговска организация и за нас е важно клиентите ни да ни оценят правилно.За да бъдем ние адекватни спрямо клиентите си трябва да се държим наистина като икономически субекти.

Преди няколко месеца Йордан Цонев от ДПС обяви, че ще има нов закон за продажбата на тютюневи изделия на дребно. Вие така навлизате мащабно в тази продажба на дребно, не се ли опасявате,че този закон може да не отговаря на начина, по който Вие ще продавате тези изделия... или може би знаете какви ще бъдат новите условия?

Не сме виждали, в детайли не мога да коментирам, ако има някакви ограничения, разбира се ще ни притесни. Не мога да коментирам, не сме го виждали.

А притеснява ли Ви,че в публичното пространство отказват тази поправка й казва „Поправката Lafka?

Наистина ми беше странно защо така се именува, не виждам причина от това да е така.

Докъде ще стигне мащабът на развитието Ви в София?

Нямаме конкретна цел като търговска организация, ние преценяваме потенциала на бизнеса си и реагираме спрямо това.

Категорично мога да заявя, че всички твърдения в посока „монопол” не са оправдани, тъй като в момента ние, ако говорим само за тютюневи изделия, в момента предлагаме не повече от два процента от тютюневите изделия, които се продават месечно на българския пазар. Два процента е малко смешно да се говори за монопол.

Свързаността на „Табак Маркет” с производителя „Булгартабак” може ли да доведе до привилегия и да изтласкване на останалите от пазара?

Категорично не. Tова беше и причината ние да се отделим изцяло като структура като име, като проект, защото ние държим да сме самостоятелни. А наистина трябва да сме самостоятелни, за да можем да сме адекватни спрямо клиентите си. За нас клиентът е водещ, най-важен и по никакъв начин не можем да имаме други възможности.

Парламентът е опакован като Lafka в знак на протест. Как си обяснявате тази инсталация?

Само мога да кажа,че това е едно признание за маркетинг агенциите, с които работим, че те наистина успяха да измислят такова име, което много бързо се възприе от всички и аз наистина пожелавам на всички други колеги,които имат подобни проекти да имат тзои късмет.

Наистина мисля,че успяхме да постигнем нещо много добро.

Има ли връзка между политиката, властта и Lafka?

Наистина няма таква връзка и аз отново повтарям,че ние във всеки един от градовете, в който сме участвали в една прозрачна, открита и законова процедура.

Това, което искам да кажа е, че в компанията ни вече работят 2000 човека. Това са хора,които са спазвали изцяло трудовото законодателство, те се осугуряват на доходите, които реално получават и във всеки един обект ние имаме минимум трима човека, които работят на сменен режим, тоест не можем да говорим за закриване на работни места, без да споменем това, че ние откриваме нови.

Какво очаквате да се случи с тези хора, които притежават обекти? Може би да станат служители на Lafka?

Или да станат наши франчайз партньори, каквито примери вече имаме в спешно работещи, наистина ще се радваме да подобрим диалога с тях, да разсеем техните притеснения и да старираме заедно този успешен проект.

Тъй като наистина малкият търговец той все по-трудно се бори с големите доставчици и все по-трудно се бори с падащите обороти, това е факт, самите те го споменават, така че могат да се възползват от тази бизнес пластформа, които ние бихме могли да осигурим.

От Булгартабак ли идват парите за Lafka?

Проектът се финансира с банкови средства,тоест ясна компания, която съответно се финансира, както всички останали компании...

А от коя банка Ви е кредитирането?

На този етап не бих искал да коментирам.

http://btvnews.bg/article/bulgaria/ikonomika/shefat-na-lafka-nyamame-politicheski-vrazki-tova-e-biznes-proekt.html

Шефът на Lafka: Това не е изцяло бизнес проект

OFFnews

Lafka е изцяло бизнес проект. Абсолютно невяро е, че налагаме монопол върху определени издания и определени пресгрупи. Това заяви изпълнителният директор на "Табак Маркет" АД Борис Захариев пред bTV в отговор на създалото се напрежение заради заливането на пазара в страната с магазини Lafka и масовото закриване на старите будки и магазинчета за вестници и цигари.

"Тютюневите изделия и печатните издания са наш фокус, тоест те са групите, които докарват трафик на клиенти и ние държим в тези две групи да предлагаме абсолютно целия асортимент , който се предлага на местния пазар", каза той.

Той бе категоричен, че печели конкурсите на общините напълно честно.

"Във всеки един от градовете,в които оперираме наши обекти, сме участвали в една открита, прозрачна процедура, която в повечето случаи е търг или конкурс. Законът не позволява други начини за отдаване под наем на тези места.

Смея да твърдя абсолютно отговорно, че в процедурите, в които сме участвали, няма дискриминационни условия, тоест всеки един търговец може да участва, разбира се, ако има визията за бизнеса си за 10 години напред или 5 или за колкото е даден самият конкурс", заяви той.

"Ние създадохме един доста добър модел на самия павилион и това се оценява почти навсякъде. Самият производител е свободен да продава и на други кандидати,които биха искали да се възползват от нашия опит,съответно да поръчат павилион при него", допълни Захариев.

http://offnews.bg/

Lafka: не налагаме монопол, а завземаме пазарна ниша

Money bg

Това е изцяло бизнес проект, изцяло икономически проект, който копира най-вече от успешни проекти в други държави от ЕС като например във Франция, Хърватия, Гърция, Унгария, Австрия и т.н. Ние в момента осъществяваме една бизнес идея и се опитваме да се възползваме от една ниша, която съществува на пазара. Такава верига до момента в България няма, но е ясно от опита на страните от бивша Югославия, че тук би бил успешен модел.

Това казва в интервю за бТВ изпълнителният директор на "Табак Маркет" АД Борис Захариев в отгвор на търговците, според които веригата за продажба на цигари и вестници на Lafka е опасност както за свободата на словото, така и за пазарната икономика.

Ние имаме доста подписани договори за частни имоти. Тоест, ние експандираме не само върху публични места, а и договаряме частни собственици, включително се явяваме на търгове в София - Метрополитен и Общински пазар и т.н., тоест имаме вече договорени определени локации, за които сме подготвили павилиони, обясни Захариев.

Във всеки един от градовете,в които оперираме наши обекти, сме участвали в една открита, прозрачна процедура, която в повечето случаи е търг или конкурс. Законът не позволява други начини за отдаване под наем на тези места, уточни той и допълни: "Смея да твърдя абсолютно отговорно, че в процедурите, в които сме участвали, няма дискриминационни условия, тоест всеки един търговец може да участва, разбира се, ако има визията за бизнеса си за 10 години напред или 5 или за колкото е даден самият конкурс."

Борис Захариев отрече да се налага монопол върху определени издания, определени пресгрупи, като заяви: "Това е абсолютно невярно, абсолютно отговорно го заявявам, тъй като тютюневите изделия и печатните издания са наш фокус, тоест те са групите, които докарват трафик на клиенти и ние държим в тези две групи да предлагаме абсолютно целия асортимент , който се предлага на местния пазар.

http://money.bg/

Lafka: Вандали нападат служителите ни

Standart news

"Табак Маркет" АД се противопоставя за пореден път на негативната кампания, която необосновано се води срещу дружеството и, която вече провокира крайни ксенофобски настроения, изразяващи се във вандалски прояви срещу търговските ни обекти и работещите в тях наши служители.

Ние плътно стоим зад нашите служители и апелираме институциите да бъдат отговорни и да не допускат упражняване на насилие и вандализъм, като потърсят отговорност от извършителите и подстрекателите на тези прояви.

За пореден път заявяваме, че всяка дейност на "Табак Маркет" АД е категорично съобразена със законите на Република България, като повтаряните от определени лица в електронните медии твърдения в обратния смисъл не отговарят на истината и имат за цел единствено да манипулират общественото мнение. Дружеството не е монополист на пазара на вестници, цигари и дребни пакетирани стоки - факт, който сме доказали и с конкретни цифри, а спечелените от дружеството публични конкурси за поставяне на преместваеми обекти е ставало винаги въз основа на прозрачни общински процедури и при равнопоставеност на участниците - също факт, който не може да бъде оборен с аргументи от страна на авторите на кампанията.

Заявяваме също, че "Табак Маркет" АД категорично не приема да се превръща в платформа, чрез която определени политически или икономически кръгове или конкретни лица с користни цели да заявяват политическите си намерения и амбиции или да прокарват икономическите си интереси, насаждайки необоснован страх и враждебност в дребните търговци и потребители. Дружеството не приема и публичната манипулация и обвиненията на авторите на кампанията, които не са подкрепени с реални факти и чиято "истинност" не може да бъде доказана.

Поредните изявления и предприетите инициативи срещу Lafka от позната ни вече група лица отново ни дават основание да заявим, че се води преднамерена кампания без достатъчно аргументи, в която се разчита единствено на несъстоятелни твърдения и инсинуации, обслужващи политическите или икономическите интереси на авторите на кампанията, и която явно цели да провокира крайни настроения и прояви на вандализъм.

"Табак Маркет" АД

http://www.standartnews.com/biznes-kompanii/vandali_napadat_lafka-226751.html

"Табак Маркет": Не сме монополист

Cross

София /КРОСС/ За пореден път се противопоставяме на негативната кампания, която необосновано се води срещу нас и която вече провокира крайни ксенофобски настроения, изразяващи се във вандалски прояви срещу търговските ни обекти и работещите в тях наши служители, заявиха от "Табак Маркет" АД. От там допълват, че плътно стоят зад нашите служители и апелират институциите да бъдат отговорни и да не допускат упражняване на насилие и вандализъм, като потърсят отговорност от извършителите и подстрекателите на тези прояви.

"За пореден път заявяваме, че всяка дейност на "Табак Маркет" АД е категорично съобразена със законите на Република България, като повтаряните от определени лица в електронните медии твърдения в обратния смисъл не отговарят на истината и имат за цел единствено да манипулират общественото мнение. Дружеството не е монополист на пазара на вестници, цигари и дребни пакетирани стоки - факт, който сме доказали и с конкретни цифри, а спечелените от дружеството публични конкурси за поставяне на преместваеми обекти е ставало винаги въз основа на прозрачни общински процедури и при равнопоставеност на участниците - също факт, който не може да бъде оборен с аргументи от страна на авторите на кампанията.

Заявяваме също, че "Табак Маркет" АД категорично не приема да се превръща в платформа, чрез която определени политически или икономически кръгове или конкретни лица с користни цели да заявяват политическите си намерения и амбиции или да прокарват икономическите си интереси, насаждайки необоснован страх и враждебност в дребните търговци и потребители. Дружеството не приема и публичната манипулация и обвиненията на авторите на кампанията, които не са подкрепени с реални факти и чиято „истинност" не може да бъде доказана.

Поредните изявления и предприетите инициативи срещу „Lafka" от позната ни вече група лица отново ни дават основание да заявим, че се води преднамерена кампания без достатъчно аргументи, в която се разчита единствено на несъстоятелни твърдения и инсинуации, обслужващи политическите или икономическите интереси на авторите на кампанията, и която явно цели да провокира крайни настроения и прояви на вандализъм.

http://www.cross.bg/market-tabak-proyavi-1396993.html#axzz2tq6Z6Yog

Захариев: При нас пазаруват динамични хора

Standart news

Борис Захариев, изпълнителен директор на "Табак маркет"

- Г-н Захариев, Lafka ни връща в детството, когато се редяхме за понички в междучасието. Това ли е идеята на павилионите - да си купим нещо вкусно набързо?

- Името на марката ни беше търсено да бъде лесно за запомняне, да е дума, която е или да стане нарицателно за подобен тип обекти. Мисля, че Lafka е попадение, с което рядко компания може да се похвали. Ние сме предприемачи и искахме да достигнем до повече хора - до тези, които помнят с носталгия отминали периоди, но и до новото поколение, което се радва на ретро неща. Колкото до въпроса ви какво можете да си купите - основната идея на Lafka е да предлага пакетирани стоки от първа ежедневна необходимост. Разбира се, бихме се развивали, ако има интерес от клиентите ни към други типове стоки.

- Какво отличава Lafka от останалите павилиони?

- В страната има изградена традиция от години за пазаруване на импулсивни стоки извън хипермаркетите. Често условията на пазаруване са неудобни - има малко разнообразие - например само за напитки или само за вестници. Ние предлагаме всичко заедно. Визията на киоските и магазините ни е по-актуална за времето. И, разбира се, не мога да пропусна, че при нас продавачите не са оставени да работят при екстремни условия, а имат отопление, подсигурен им е паник бутон и камера за сигурност, имат достъп до интернет за поръчки на доставки, всичко минава през ПОС терминали, стоките се продават само срещу касови бележки. Абсолютно всички стоки са от официални производители с платени акцизи и данъци, с бандероли, в срок на годност.

- Какви изненади ни готви Lafka? Какво ново ще можем да си купим от щандовете?

- Много се гордеем, че първи от веригите и магазинчетата като Lafka, пускаме първото в Европа австрийско кафе Julius Meinl. Във Виена още през 1862 година предприемачът Юлиус Майнъл започва да пече кафе и да го продава. Днес марката е една от най-известните и предпочитани по света. Марката е вдъхновявала много поети, композитори, художници. Основен спонсор е и на Операта във Виена. Радваме се, че и дъвки "Идеал" се активизираха напоследък. Помним ги от нашето детство и се оказа, че са се възродили и са подновили портфолиото си. Ще си партнираме с тях и с още много български производители и ще помагаме за развитието на местния бизнес.

- Как подбирате кадрите, които обслужват клиентите, на какво държите?

- Търсим хора, които имат опит в търговията, които са работливи, дружелюбни, отговорни. Между продавачите имаме такива с разнообразни истории - ходим ежеседмично на обиколки из страната и преди седмица говорих с наша продавачка, която е имала неуспешен подобен бизнес с мъжа си. Разказа ни, че уговорките с дистрибутори, целият ангажимент около бизнеса им е тежал. Днес се чувства добре, защото ходи на работа, взима заплата, има осигуровки, работи на смени и има време за семейството си.

- Какви хора пазаруват в Lafka? Тийнейджъри, майки с деца, бързащи за работа, възрастни?

- Динамични хора, които в повечето случаи имат максимум 1-2 минути за пазаруване и гонят транспорта, сфетофара, минават за кафе в обедната почивка, сутрин купуват вестник, а вечер през уикенда могат да разчитат за бира, ако се събират с приятели.

- Как Lafka подобрява градската среда?

- Инвестираме във визията на обектите си, за да дадем и на градовете приветлив облик

- Какви са плановете ви за развитие на павилионите, ще има ли Lafka във всеки квартал?

- Не държим на нищо самоцелно. Преди да започнем работа на конкретна локация, правим анализи за потенциала й.

Автор: Биляна Василева

http://www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/zahariev_pri_nas_pazaruvat_dinamichni_hora-226198.html

По 10 кандидатстват за работа в Lafka

Standart news

София. Продавачи на вестници масово подават заявления за работа в новите обекти на Lafka в страната, установи проверка на "Стандарт". Причината е, че хората от бранша работят в пъти по-добри условия, получават бонуси и се спазват смените при работа, коментира 48-годишният Иван Георгиев от Пловдив.

"Осигуряват ни на реална заплата, което е важно за нас заради пенсията", коментира 48-годишният Иван Георгиев от Пловдив. Мъжът е продавач на вестници от 14 години и признава, че за пръв път тази зима не е мръзнал на открита сергия близо до жп гарата.

Над 1900 души наброява екипът на веригата в цялата страна, а всички служители минават през задължителни обучения за работа. Средно по 10 души кандидатстват за едно работно място, а на професионални семинари се обучават за работа с ПОС терминалите и други видове модерни фискални системи. Кандидатстването за работа е стандартното, а условието е хората да са местни, т.е. от самия регион, уточняват от компанията.

"За разлика от познатите ни павилиони за вестници в цялата страна при нас условията на труд са значително по-добри", подчерта изпълнителният директор на Табак Маркет Борис Захариев. Абсолютно задължително е всеки обект на Lafka да е климатизиран, а служителите да са на смени, заяви Захариев. "Няма смени от по 14 часа, ако има извънреден труд, то той се заплаща на 150 процента, както се изисква по трудовото законодателство", каза още шефът на Табак Маркет. С бонуси са обвързани и всички продажби.

"При нас може да се проследи пътят на всяка една стока от производител до търговски обект със съответните документи, платени ДДС и акцизи към държавата, издаден фискален бон и контролиран срок на годност", изтъква Захариев. Заради работата на павилионите и в тъмната част на денонощието всички обекти се охраняват и със СОТ, а служителите имат и паникбутони.

Плащаме и извънредни

Борис Захариев, Изпълнителен директор на "Табак Маркет"

За разлика от познатите ни павилиони за вестници в цялата страна при нас условията на труд са значително по-добри. Хората работят в нов, климатизиран обект, независим от температурата навън, работят на смени, като се спазва изцяло трудовото законодателство, т.е. няма смени от по 14 часа, ако има извънреден труд, то той се заплаща на 150 процента, както изисква законът. Служителите са 100 процента местни, като е важно да се отбележи, че в един обект, заради спазването на трудовото законодателство, работят не един, а минимум двама, понякога трима души, т.е. ние реално създаваме допълнителни нови работни места.

Автор: Биляна Веселинова

http://www.standartnews.com/biznes-biznes/po_10_kandidatstvat_za_rabota_v_lafka-225029.html

Всички родни продукти ще бъдат специално маркирани във веригата магазини

Chernomorski far

Всички български стоки в търговски обекти “Lafka” за продажба на цигари, вестници и дребнопакетирани продукти ще бъдат обозначени със специални стикери за произход. Виж в новия брой.

Автор: Биляна Веселинова

http://chernomorskifar.com

Стикери показват БГ стоките в Lafka

Standart news

София. Всички български стоки в търговски обекти "Lafka" за продажба на цигари, вестници и дребнопакетирани продукти ще бъдат обозначени със специални стикери за произход. Това съобщи пред "Стандарт" изпълнителният директор на "Табак Маркет" Борис Захариев. "Ние сме българска фирма и целта ни е в тази кампания да промотираме родните продукти", коментира той. В над 500 павилиона в цялата страна се зареждат приоритетно само български стоки, а до броени дни всички артикули ще бъдат с кампаниен стикер за подкрепа на българското производство. Захариев уточни, че в обектите се работи с модерен POS терминал, фискален касов апарат и е подсигурено видеонаблюдение, чиято обща цел е да не позволяват продажбата на нерегламентирана или контрабандна стока. От "Табак Маркет" признават, че голям дял в оборотите на компанията представляват продажбата на тютюневи изделия - близо 70 процента, но заедно с това на щандовете са изложени солени и сладки продукти, натурални сокове, минерална вода и кафе. "Точно в този сегмент целим да предлагаме повече български стоки", каза Захариев. По думите му маркирането на родните бисквити и солети със стикер ще привлече вниманието на клиентите и ще бъде повод за повишаване на продажбите на българските продукти. Заради близостта на обектите до линиите на градския транспорт от компанията са пуснали в мрежата и продажба на карти и билети за градски транспорт. "Стремим се да предлагаме бързо и качествено обслужване на клиентите си", аргументира се Захариев. Линията на подкрепата на българското производство е запазена и при изработването на самите павилиони. От "Табак Маркет" уточняват, че всички материали и сглобяването на обектите са от нашенски фирми.

Инвестираме 5 млн. в площадки и спирки

Борис Захариев, изпълнителен директор на "Табак Маркет"

- Г-н Захариев, от "Табак Маркет" преди дни заявихте официално, че "Lafka" няма монопол, но признавате, че сте най-бързо навлизащата компания в този сектор на пазара у нас?

- Категорично за монопол не можем да говорим. В страната има над 20 000 обекта, които продават тютюневи изделия. С нашите 550 броя имаме пазарен дял малко над 2%, като това може да се провери чрез официалното пазарно проучване, което го прави независимата агенция Nielsen. Иначе да - най-бързоразвиващата се българска компания в сектора сме, защото успяхме да съберем страхотен екип от професионалисти с опит от международни компании, работихме повече от година в разработването на концепцията и създадохме добър продукт, който се приема добре от клиентите ни. Такива успешни проекти има от много години във Франция, Хърватия, Гърция, Германия и други страни.

- Казвате, че инвестирате в детски площадки, в спортни съоръжения. На каква стойност са социалните ангажименти, които поемате като компания?

- Инвестирали сме над 5 млн. лева в градовете, в които работим. Като пример мога да дам над 100 нови спирки в Пловдив и над 500 в градовете Шумен, Русе, Стара Загора, Дупница, Нова Загора, Свиленград, детска площадка в Горна Оряховица.

- Започвате кампания в подкрепа на българските стоки. С какво ще се отличава тя?

- Ние държим да подчертаем, че сме изцяло българска компания и се гордеем с това. Не искаме да бъдем сравнявани с чуждите вериги, защото за разлика от тях ние подкрепяме българското. Нашите павилиони са произведени в България и стоките, които предлагаме, са в голямата си част български. За целта станахме членове на Сдружението "Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес". На всеки един от обектите ни ще бъде залепен стикер "Избери българското".

Автор: Биляна Веселинова

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/stikeri_pokazvat_bg_stokite_v_lafka-224858.html?unmobile=1

Отворено писмо до медиите от "Табак Маркет"

BTA

До Медиите

ОТВОРЕНО ПИСМО

Вече няколко седмици група лица, с участието на издателската група „Капитал", водят крайно негативна кампания срещу „Табак Маркат" АД и марката павилиони за обща търговия „Lafka", без ясни аргументи, използвайки изцяло неверни твърдения и инсинуации, с което целят да дискредитират марката "Lafka", както и доброто име и репутацията на „Табак Маркет" АД.

В тази преднамерена кампания постоянно се повтаря, че "Lafka" има монопол и че завзема пазара, което е невярно и крайно манипулативно твърдение. Под марката "Lafka" към момента работят общо 550 броя павилиони на територията на страната, от които 42 броя в София, което на база общия брой магазини, павилиони и други обекти за продажба на цигари, вестници и печатни издания в страната, който брой надхвърля 20 000, представлява твърде малък пазарен дял (малко над 2%). В този смисъл, за какъв „монопол" въобще може да става въпрос - за Нас е ясно, че твърденията в този смисъл са далеч от обективната истина. Отделно от това, павилионите с марка "Lafka" са поставят на местата на стари и неугледни вестникарски павилиони, притежавани от придобити от „Табак Маркет" АД дистрибуторски фирми за вестници и печатни издания или на новоопределени места, след публични общински процедури, с което по никакъв начин не се „завземат" местата на търговците на дребно в страната.

Да, Ние искаме да развием дистрибуторска верига за продажба на цигари, вестници и дребнопакетирани стоки, чрез модерни, функционални и естетични на вид павилиони за търговия, което не е нито противозаконно, нито обществено укоримо търговско начинание и което няма да засегне по никакъв начин интересите на действащите търговци на пазара, поради което приемаме, че преднамерената кампания срещу "Lafka", целяща дискредитирането на проекта, обслужва съвсем различни интереси. Кампанията цели да създаде негативна обществена нагласа срещу "Lafka", чрез твърдения за несъществуващи зависимости, неверни факти и груби инсинуации. Това положение се подкрепя и от факта, че флагман на тази кампания са именно изданията на „Капитал", за които е публичноизвестно, че често се поставят в услуга на различни лични или корпоративни интереси.

Поставяме също въпроса, защо нашите недоброжелатели нито веднъж не посочиха следните известни за непредубедените граждани факти, а именно - че проектът "Lafka" подобрява съществено общата градска визия в населените места чрез съвременната визия на павилионите, че отваряме нови, добре платени и осигурени работни места, че инвестираме и в изграждането на спирки, детски площадки и спортни съоръжения в градовете, в които развиваме дейност, както и инициираме редица други дейности в услуга и интерес на хората. Защо - отговорът е само един, защото кампанията срещу "Lafka" е преднамерена и манипулативна, а лицата, които я водят не се интересуват от истината.

http://www.bta.bg/bg/c/OT/id/759902

"Табак Маркет": Срещу Lafka се използват изцяло неверни твърдения и инсинуации. Компанията изпрати отворено писмо до медиитe

iNews

Вече няколко седмици група лица, с участието на издателската група "Капитал", водят крайно негативна кампания срещу "Табак Маркет" АД и марката павилиони за обща търговия "Lafka", без ясни аргументи. Това се казва в отворено писмо до медиите на "Табак Маркет". То е подписано от Борис Захариев и Иван Биларев, изпълнителни директори на дружеството.

В писмото се казва, че се използват "изцяло неверни твърдения и инсинуации, с което целят да дискредитират марката "Lafka", както и доброто име и репутацията на "Табак Маркет" АД".

"В тази преднамерена кампания, постоянно се повтаря, че "Lafka" има монопол и че завзема пазара, което е невярно и крайно манипулативно твърдение", се посочва в изявлението на компанията.

"Под марката "Lafka", към момента работят общо 550 броя павилиони на територията на страната, от които 42 броя в София, което на база общия брой магазини, павилиони и други обекти за продажба на цигари, вестници и печатни издания в страната, който брой надхвърля 20 000, представлява твърде малък пазарен дял (малко над 2%). В този смисъл, за какъв "монопол" въобще може да става въпрос - за нас е ясно, че твърденията в този смисъл са далеч от обективната истина.

Отделно от това, павилионите с марка "Lafka" са поставят на местата на стари и неугледни вестникарски павилиони, притежавани от придобити от "Табак Маркет" АД дистрибуторски фирми за вестници и печатни издания или на новоопределени места, след публични общински процедури, с което по никакъв начин не се "завземат" местата на търговците на дребно в страната", пише още в писмото.

Там се казва също: "Да, ние искаме да развием дистрибуторска верига за продажба на цигари, вестници и дребнопакетирани стоки, чрез модерни, функционални и естетични на вид павилиони за търговия, което не е нито противозаконно, нито обществено укоримо търговско начинание и което няма да засегне по никакъв начин интересите на действащите търговци на пазара, поради което приемаме, че преднамерената кампания срещу "Lafka", целяща дискредитирането на проекта, обслужва съвсем различни интереси.

Кампанията цели да създаде негативна обществена нагласа срещу "Lafka", чрез твърдения за несъществуващи зависимости, неверни факти и груби инсинуации. Това положение се подкрепя и от факта, че флагман на тази кампания са именно изданията на "Капитал", за които е публичноизвестно, че често се поставят в услуга на различни лични или корпоративни интереси".

Компанията задава въпросите, "защо нашите недоброжелатели нито веднъж не посочиха следните известни за непредубедените граждани факти, а именно - че проектът "Lafka" подобрява съществено общата градска визия в населените места чрез съвременната визия на павилионите, че отваряме нови, добре платени и осигурени работни места, че инвестираме и в изграждането на спирки, детски площадки и спортни съоръжения в градовете, в които развиваме дейност, както и инициираме редица други дейности в услуга и интерес на хората. Защо - отговорът е само един, защото кампанията срещу "Lafka" е преднамерена и манипулативна, а лицата, които я водят не се интересуват от истината".

"С оглед на горното, категорично заявяваме, че ще търсим защита на нашите интереси и защита на доброто име на "Lafka", срещу всички недоброжелатели и клеветници, чрез всички допустими от закона средства", завършва в отвореното писмо.

http://inews.bg

Удобното пазаруване от Лафка

Marin Ivanov

Будките на Лафка са широкообсъждана тема напоследък. Навлязоха доста бързо у нас и наистина замениха голяма част от старите, ръждясали, социалистически вестникарски РЕП-ове – никаква загуба, лично според мен, но виждам, че в Интернет са се появили „опасения“ дали по този начин не се унищожава бизнеса на местните търговци.

Лично аз пазарувам все по-често от там. Просто защото са ми по-удобни, когато ми трябват малки неща като дъвки, цигари, кроасан, кафе или нещо друго – покупката става много по-бързо, отколкото ако вляза в хранителен магазин и чакам на опашка. Така че от тази гледна точка, Лафките са ми в пъти по-полезни от РЕП-овете, и беше съвсем нормално те да започнат да отмират, при положение, че не могат да предложат същото удобство на клиентите си. Да не говорим и за неугледния им вид. Лафките от друга страна изглеждат много по-привлекателно за клиента и допълват вида на спирките.

Не може да се каже и че веригите с павилиони за бързи покупки са нещо ново – такива има във всяка по-голяма европейска страна и беше време и у нас този сектор да се развие. По тази причина за мен навлизането на Lafka е нищо повече от промяна от старо към ново и изобщо не смятам, че ощетените са повече от обогатените – при положение, че на павилион работят по двама-трима души, вместо само един на старите РЕП-ове, то и разкритите работни места са повече.

Не на последно място – Лафка е една от малкото по-големи вериги в бизнеса у нас, които са изцяло българска собственост.

http://mivanov.org/udobnoto-pazaruvane-ot-lafka/

Българската верига Lafka - 100% от приходите остават в родната икономика, Lafka предлага и франчайз партньорство

Zov news

Винаги съм се учудвал как в повечето европейски градове почти на всеки ъгъл и спирка има павилиони за вестници и цигари, които очевидно се развиват много добре, а в България и то дори в София, почти никой не е подел инициативата да изгради такива с модерен изглед и разнообразие от продукти. Само в Париж, например, съм сигурен, че има поне 500 такива - на всяка метростанция и спирка. И са удобни, защото не е нужно да се разкарваш и буташ в супермаркета само за едни цигари.

Заради това се зарадвах, когато и у нас започнаха да отварят такива павилиони от ново поколение - струва ми се, тази ниша в бизнеса беше забравена много отдавна, и никой досега не се беше сетил да инвестира в нея. Появи се българската верига - Lafka. Първоначалният ми скептицизъм към нея не беше оправдан - павилионите не само изглеждаха добре, но и отвън се виждаше, че са снабдени с климатици, а вътре се продаваха не само вестници и цигари, но и други бързооборотни стоки - вода, безалкохолни, вафли, кафе и много други. Компанията е българска - дъщерна на Булгартабак, което е хубаво, защото всички приходи от нея остават в нашата икономика, вместо да излизат навън. Сигурно сте се замисляли, че поне 90% от всички големи вериги, от които пазаруваме, са чуждестранни и капиталите от тях не остават в България.

Лафките са добре уредени, с приятен външен вид и са на нивото на будките в други европейски градове. Освен това работят на франчайз принцип и всеки местен търговец би могъл да стартира свой бизнес, като ползва вече признатата марка. Да не говорим и че като по-голяма верига, условията за работа в нея са много по-добре стандартизирани от гледна точка интересите и нуждите на персонала, който ще получава редовно заплатата си, заедно с реалната й стойност.

http://zovnews.com

„Табак Маркет” АД с ангажимент за 16 работни места

Samokov 365

Фирмата, която ще наеме терените, за да постави на тях малки преместваеми търговски обекти и настрои срещу себе си самоковци, ще прави детска площадка и ще отваря нови работни места. В обектите ще се продават вестници, цигари, пакетирани хранителни стоки и безалкохолни напитки. При сключването на договора за наем, наемателят се ангажира да благоустрои пространството около всеки търговски обект на радиус минимум 5 м за сумата от 10 хил. лв., както и да го поддържа в добър външен вид. Размерът на инвестицията е 15 хил. лв. на обект или общо 120 хил. лв., която трябва да бъде реализирана до 6 месеца от сключването на договора. Терените се отдават за срок от 10 години срещу сумата от 276 500 лв. за целия период на договора. Тази сума се заплаща еднократно при сключване на договора. Спечелилият кандидат се ангажира да разкрие минимум 16 работни места. Съобразно конкурсните условия, кандидатът трябваше да направи и социално предложение. „Табак Маркет” АД ще изгради детска площадка за сумата от 20 хил.лв. по задание от Община Самоков.

http://samokov365.com