Новини

Продавачи на вестници пропищяха: „дискриминирани сме”


Gramofona

Само с вестници не се бори кризата, изнемогваме, категорични са те, пише бургаският в-к Черноморски фар...

Продавачи на вестници в Бургас се чувстват дискриминирани от спирането на Наредбата за преместваемите обекти, пише вестник „Черноморски фар“. Общинската Наредба бе стопирана с решение на Административния съд по жалба на Асоциацията на Средния и дребен бизнес в Бургас. Усещайки заплаха от конкуренция Асоциацията, която уж се бори с монополите реши да оспорва в съда наредбата, която бе изменена от Общинския съвет. През октомври съветниците дадоха възможност и на вестникарските будки да продават цигари, пакетирани стои и вода, за да поемат глътка въздух в трудната икономическа ситуация. Ясно е, че по цял свят вече само от този бизнес не се печели, мръзнем за по 200, 300 лева месечен доход, оплакват се продавачи. Според тях ако им се разреши да продават пакетирани стоки и да работят в нормални условия, би се вдигнал оборота, както това се случва в съседни конкурентни павилиони. Репортерска проверка на „Черноморски фар” на няколко възлови точки в Бургас показа, че винаги до вестникарска будка са поставени и други с цигари, алкохол и пакетирани стоки. Собствениците им имат лиценз за това в същото време продават и периодични издания, но павилионите за продажба на вестници нямат правото да разширят асортиментната си листа и разчитат само на прихода от печатни издания.

Генка Коева е продавач на вестници от 11 години, спомня си как преди време бизнесът е бил по-обортен и само от него е можела да си изважда заплатата. Тя работи на един от най-популярните павилиони на спирката до Операта, където би следвало човекопотокът от слизащи и качващи се пътници да е най-голям.

„Близо 11 години работя тази работа и с желание, но през последните години трудно се изкарва само с вестници и списания. Може би защото хората нямат пари, отделно на мястото на което е павилионът има натрупване на други и конкуренцията е голяма. Не можем да изкарваме прехраната си. Продажбите паднаха. Клиентите търсят дъвки, цигари, напитки и не правят разлика, че това е павилион за вестници. Защо да не можем и ние да продаваме други стоки”, пита Генка и продължава: „Чувствам се дискриминирана, клиентът търси при мен минерална вода и цигари, но аз не мога да му предложа и си тръгва, дори и вестник не си купува, защото ще го вземе от съседния магазин, където има всичко”, казва тя.

На спирката до Операта е най-голямата концентрация на павилиони по Наредбата за преместваеми обекти. Според нейни разпоредби би следвало на спирките да има само павилиони за вестници и цветя. До тях обаче точно зад заслона незнайно как съществува и друг- за цигари и пакетирани стоки, който през годините е започнал да предлага и вестници и списания. На павилиона ни обслужва мургав продавач, купуваме си бонбони за левче, собственикът ни подава стоката без задължителната касова бележка. За сведение на данъчните инспектори в НАП –Бургас редакцията разполага със снимките и при желание ще им ги предостави. Разбираме, че собственикът притежава павилиони и на няколко места в „Меден рудник”, все атрактивни.

На бургаската улица „Богороди” би следвало алъш-веришът и вестниците да вървят най-много. На друго мнение е обаче Тодорка Христова, която работи от шест години на павилион, разположен на улиците „Богориди” и „Славянска”. „Ограничени сме, продаваме само списания и вестници, а от това вече не може да се печели. Клиентите търсят запалки, цигари, минерални води, сладки неща, дори и ваучери за телефони. На ден връщам много хора. С 200-300 лева заплата не се издържа. Ако разширят асортимента би следвало да живне, защото хората преминават, като нямам аз определена стока, отиват на друго място. Определено сме дискриминирани. Чудя се защо в магазин за хранителни стоки може да се продават вестници и списания, а ние не можем поне кафе и минерална вода да предлагаме”, казва Тодорка. До павилиона, в който работи е залепен друг, за продажба на дребни стоки. Купуваме минерална вода, отново пропускат да ни издадат касова бележка, след настояване, успяваме да си издействаме такава.

Площадчето на улиците ”Георги Кирков” и „Възраждане” е другият павилион обект на проверката ни. В съседство е разположен денонощен магазин за алкохол, цигари, вестници и още един павилион за дребни стоки. Вестникарката стои цял ден, за да продаде два вестника, жената с висше образование е станала в пет часа и е навлечена с три якета, за да издържи в студа.

„Срамно е да продавам по два, три вестника, като се отчитам е смешно. Заплатите са страшно ниски, не искам да я споменавам, не си заслужава да се стои в студа. Аз искам да работя и да се развивам, искам да се увеличи асортимента, не само да са вестници, защото ще се вдигне оборота и след това ще взимам по-прилична заплата”, казва Станка Стоянова. Според нея би следвало и тя като колежката си в другия магазин да може да продава други стоки и да стои на топло и светло. „Искам да продавам стока, не само вестници. Само с вестници не става”, казва Станка Стоянова.

Още по темата:

Божидар Данев пред вестник ”Преса”: Сивата икономика е мутиращ, бързо променящ се икономически звяр

- За периода 2007-2012 г. несъбраните приходи от данъци, осигурителни вноски, акцизи и мита заради укрити средства са повече от 12,4 млрд. лв. Ресурсът от сивата икономика се насочва в три направления - към лобистки групи, в това число и политически, и икономически, за инвестиции и потребление. Укритите средства са разпределени основно за инвестиции и търговия с влияние. По некоректен начин отиват и за социално благополучие на част от нацията. Сивата икономика е мутиращ, бързо променящ се икономически звяр, който се развива много бързо в зависимост от действията и бездействията на управленския елит и на данъчната администрация. Този звяр притиска чистия сектор, пренасочва финансовите и инвестиционните потоци, закрива качествени устойчиви работни места. В замяна на това поддържа некачествени и неустойчиви позиции и създава едно фалшиво благосъстояние на част от нацията. Т.е. има шизоидно въздействие на сивата икономика. В БСК сме за постепенно изсветляване на икономиката, което означава и съществено намаляване на търговията с влияние.

Божидар Кънчев-секретар на община Бургас: Ситуацията около Наредбата за преместваемите обекти е повече политика, отколкото бизнес.

За мен ситуацията около Наредбата е повече политика, отколкото бизнес. В момента сме спрели издаването на разрешения, изчакваме развоя на съдебното дело. Тези, които са получили разрешителни преди решението на съда влизат в сила и павилионите ще бъдат поставени. Знам, че от Асоциацията на разпространителите на вестници имат намерение да влязат като страна по делото.

Автор: в. Черноморски фар

http://www.gramofona.com/burgas-obshtestvo/prodavachi-na-vestnitsi-propishtyaha-diskriminirani-sme